Τη διαβεβαίωση ότι είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων δημοτικών εκλογών στους τέσσερις δήμους του βόρειου Κοσόβου, έδωσε η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι.
Νωρίτερα, το αίτημα διεξαγωγής νέων εκλογών είχαν διατυπώσει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης που είχαν με την Οσμάνι και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
H Οσμάνι, μετά τη συνάντηση με τον Βούτσιτς, κατηγόρησε τον Σέρβο ηγέτη ότι «κλαψουρίζει και παραπονιέται και … δεν λέει την αλήθεια». Είπε όμως ότι το Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσε να διεξάγει νέες εκλογές στο βορρά με σερβική συμμετοχή, αν αυτές ενεργοποιούνταν νόμιμα, σημειώνοντας πως «μια λύση για την αποκλιμάκωση είναι πολύ κοντά», αλλά το Βελιγράδι θα πρέπει επίσης να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που σφραγίστηκε τον Μάρτιο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα εστιάσουμε στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας και όχι μόνο σε μέρη της», δήλωσε η πρόεδρος του Κοσόβου.
Επιπλέον κατηγόρησε τον Βούτσιτς ότι υποστηρίζει εγκληματικές συμμορίες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο – ισχυρισμό που το Βελιγράδι αρνήθηκε.
Από την πλευρά του ο Σέρβος πρόεδρος είπε ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να αποσύρουν τους «δήθεν δημάρχους» από το βορρά και δήλωσε ότι οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου βρίσκονται εκεί παράνομα. «Η Σερβία θα κάνει ό,τι μπορεί και ό,τι είναι δυνατόν για να αποκλιμακώσει την κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους Σέρβους να προχωρήσουν με ηρεμία και ειρήνη», δήλωσε.
Ο Μακρόν ζήτησε από τον Βούτσιτς και την Οσμάνι να ληφθούν «σαφείς αποφάσεις (…) εντός της επόμενης εβδομάδας» και έκανε λόγο για τη διευθέτηση, «κατά προτεραιότητα και χωρίς καθυστερήσεις, του ζητήματος της Ένωσης Σερβικών Δήμων εκ μέρους του Κοσόβου». Σύμφωνα με τον Μακρόν, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ θα έχει συζητήσεις με υπουργούς και των δύο πλευρών σχετικά με το θέμα της Ένωσης Σερβικών Δήμων.
Ο Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του για την οργάνωση δημοτικών εκλογών στο βόρειο Κόσοβο μολονότι δεν υπήρχαν εγγυήσεις για την ορθή διεξαγωγή τους και για το γεγονός ότι εξελέγησαν «τέσσερις δήμαρχοι με τη συμμετοχή να είναι κάτω από το 5%, κάτι που προφανώς δεν συνιστά προϋπόθεση νομιμότητας».
«Είναι σημαντικό όλοι οι εμπλεκόμενοι να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να φτάσουμε σε αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ενός φόρουμ που ιδρύθηκε πέρυσι και συγκεντρώνει περισσότερους από 40 ηγέτες.
Ένταση στο Κόσοβο
Τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ Σέρβων διαδηλωτών και της ειρηνευτικής δύναμης KFOR, όταν Αλβανοί δήμαρχοι επιχείρησαν να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, σε μια περιοχή όπου την πλειοψηφία κατέχουν οι Σέρβοι, μια κίνηση που οδήγησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να επιπλήξουν την Πρίστινα.
Οι Σέρβοι μποϊκόταραν τις δημοτικές εκλογές του Απριλίου στους τέσσερις δήμους του βόρειου Κοσόβου, με αποτέλεσμα να εκλεγούν δήμαρχοι από την αλβανική κοινότητα, αν και η συμμετοχή ήταν μικρότερη του 3,5%.
Οι πρόεδροι της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου επέμειναν την Πέμπτη ότι θέλουν να εκτονώσουν τη βίαιη κρίση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αλλά δεν έδειξαν πολλά σημάδια υποχώρησης από τις αντίθετες θέσεις τους.
Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από τις επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, γεγονός που οδήγησε σε έντονη διεθνή κριτική, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επί μακρόν τον πιο πιστό σύμμαχο του Κοσσυφοπεδίου.
Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αναπτύξει 700 επιπλέον ειρηνευτές στο Κοσσυφοπέδιο ως απάντηση στην κρίση και ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι έτοιμο να στείλει περισσότερους. «Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει σε επαγρύπνηση. Θα είμαστε εκεί για να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον, αλλά και για να ηρεμήσουμε και να μειώσουμε τις εντάσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Όσλο.