Τα κυβερνώντα κόμματα της Γερμανίας θέλουν να μειώσουν το όριο ηλικίας για ψήφο στις εκλογές της Bundestag από τα 18 στα 16 χρόνια, αλλά δεν έχουν την απαραίτητη υποστήριξη της συντηρητικής αντιπολίτευσης ή της πλειοψηφίας των πολιτών για αυτό.
Το γερμανικό Σύνταγμα αναφέρει ξεκάθαρα: «Όλοι άνω των 18 ετών έχουν δικαίωμα ψήφου».
Τα κυβερνώντα κόμματα Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι έγραψαν στη συμφωνία συνασπισμού: «Θα μειώσουμε το όριο ηλικίας για την ενεργό ψήφο για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα 16 έτη». Θέλουμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα, ώστε το όριο ηλικίας για ενεργό ψήφο στις εκλογές της Bundestag να μειωθεί στα 16 έτη».
Στις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2024, δικαίωμα ψήφου θα έχουν για πρώτη φορά 16χρονοι Γερμανοί. Τα κόμματα στην εξουσία το αποφάσισαν τον Νοέμβριο του 2022.
Ωστόσο, για να τροποποιηθεί το Σύνταγμα και να δοθεί το δικαίωμα ψήφου σε Γερμανούς άνω των 16 ετών στις εκλογές της Μπούντεσταγκ – απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, της Μπούντεσταγκ και της Μπουντεσράτ.
Οι πιθανότητες να περάσει είναι ελάχιστες, γιατί οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες και η δεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία αντιτίθενται σε αυτό.
Η πλειοψηφία των δύο τρίτων είναι 491 ψήφοι και ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει μόλις 416. Αν προστεθούν και οι ψήφοι της Αριστεράς που έχει 39 ψήφους, το σύνολο είναι 455.
Αυτή η διαίρεση είναι πολιτικά αναμενόμενη, εκτός από κάποιο βαθμό μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών. Δηλαδή, στις τελευταίες εκλογές, οι Πράσινοι, οι Φιλελεύθεροι και η Αριστερά τα πήγαν πολύ καλύτερα στους νέους απ’ ό,τι στο γενικό πληθυσμό.
Οι Χριστιανοδημοκράτες και η Εναλλακτική για τη Γερμανία τα πήγαν πολύ χειρότερα. Οι πρώτοι είναι οι καλύτεροι μεταξύ των γηραιότερων ψηφοφόρων και οι δεύτεροι μεταξύ των μεσήλικων ψηφοφόρων.
Από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας, στα έντεκα οι 16χρονοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές – αν και δεν μπορούν ακόμη να είναι υποψήφιοι στις εκλογές. Σε έξι ομοσπονδιακές επαρχίες, μπορούν επίσης να ψηφίσουν στις εκλογές του επαρχιακού κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα κοινής γνώμης, το 62% των ερωτηθέντων απορρίπτουν ή τείνουν να απορρίπτουν την ιδέα ότι οι νέοι μπορούν να ψηφίσουν για την Bundestag στην ηλικία των 16 ετών. Αλλά ο σκεπτικισμός μειώνεται: σε μια παρόμοια έρευνα πριν από επτά χρόνια, τα τέσσερα πέμπτα των πολιτών αντιτάχθηκαν στην ιδέα.
Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η μείωση του ορίου ηλικίας στα 16 θα σήμαινε δικαίωμα ψήφου για περίπου 1,5 εκατομμύριο περισσότερους Γερμανούς.
Μόνο λίγες χώρες στον κόσμο επιτρέπουν σε τέτοιους νέους ανθρώπους να πάνε στις κάλπες. Όσον αφορά την Ευρώπη, μόνο στη Μάλτα, την Ελλάδα και την Αυστρία οι νέοι ηλικίας 16 ή 17 ετών έχουν δικαίωμα ψήφου στις γενικές εκλογές.