Ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Aτζάι Μπάνγκα, ζήτησε από τους 16.000 υπαλλήλους του ιδρύματος να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά την ανάπτυξη και τον αγώνα για το κλίμα.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Mastercard επιδιώκει να επιταχύνει την εξέλιξη της τράπεζας για να αντιμετωπίσει τα πιο πιεστικά ζητήματα του κόσμου. Την πρώτη του μέρα. την Παρασκευή, τόνισε ότι το όραμά του είναι «να δημιουργήσουμε έναν κόσμο απαλλαγμένο από τη φτώχεια, έναν πραγματικά βιώσιμο πλανήτη».
«Για να επιτύχουμε το στόχο μας, θα χρειαστεί να εξελιχθούμε για να μεγιστοποιήσουμε τους πόρους και να συντάξουμε έναν νέο οδικό χάρτη, να σκεφτόμαστε δημιουργικά, να αναλαμβάνουμε ρίσκα και να σφυρηλατήσουμε νέες συνεργασίες και πολυμερείς θεσμούς με την κοινωνία των πολιτών», σημείωσε ο Ατζάι Μπάνγκα.
Ο πρόεδρος εξηγεί στο υπόμνημα ότι χρειάζονται πολλά λεφτά για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Θέλει επίσης να ενισχύσει το ανθρώπινο κεφάλαιο και να αντιμετωπίσει τις ανισότητες στην υγεία, την εκπαίδευση και την πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Μια δήλωση που είχε ήδη κάνει στο διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τον περασμένο Απρίλιο.
«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της ανθρωπότητας και του πλανήτη. Ζητείται από την Παγκόσμια Τράπεζα να πρωτοστατήσει, να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη και το κλίμα και να είναι περισσότερο ουσιαστική και αποτελεσματική», δήλωσε.
Αυτό απαιτεί, πρόσθεσε, ότι όλα τα τμήματα της Παγκόσμιας Τράπεζας θα συνεργάζονται για να προσφέρουν τις λύσεις που χρειάζεται ο κόσμος.
Την Πέμπτη, ο Aτζάι Μπάνγκα συναντήθηκε με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνερ Γέλλεν. η οποία τον προέτρεψε να «εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον ισολογισμό της τράπεζας και να κινητοποιήσει περισσότερο ιδιωτικό κεφάλαιο για να χρηματοδοτήσει την καταπολέμηση της αλλαγής, την κλιματική αλλαγή και τις παγκόσμιες κρίσεις, καθώς και να αντιμετωπίσει άλλα παγκόσμια ζητήματα».
Από πέρυσι, η Τζάνετ Γιέλεν ασκεί πιέσεις στην Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους χορηγούς για να ανανεώσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Θέλει να αυξήσουν δραματικά τους πόρους δανεισμού τους για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, τις πανδημίες, την επισιτιστική ασφάλεια και άλλες παγκόσμιες κρίσεις.