Η πανουργία της απλής αναλογικής
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Η κυρία Όλγα Γεροβασίλη, πριν από λίγες ημέρες, εκτίμησε πως η απλή αναλογική ήταν ένα στρατηγικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια εκτίμηση έκαναν και άλλα στελέχη του ίδιου κόμματος. Προχθές ο κ. Γιώργος Τσίπρας διαβεβαίωσε τους συντρόφους του ότι η «δεύτερη φορά Αριστερά» θα επαναφέρει την απλή αναλογική. Να μη χαμογελάσετε χαιρέκακα για το πότε θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ήδη διάφοροι σύντροφοι διαπιστώνουν πως το παιχνίδι γυρνά. Οι 20 μονάδες διαφορά πάνε να γίνουν 21 plus. Εγώ σκέφτομαι, με ειλικρινή συμπόνια, τι τραβά και αυτός ο Αλέξης Τσίπρας. Πριν προλάβουμε να καταλάβουμε τι ήθελε να πει με τη λέξη «Βαβυλωνία», ήρθαν τα δύο πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – η κυρία Γεροβασίλη και ο κ. Τσίπρας – και μας βοήθησαν να κατανοήσουμε τη σημασία της με τις αντικρουόμενες δηλώσεις τους για την απλή αναλογική. Βαβυλωνία επί του πεδίου.
Γιατί όμως ο Σύριζα επιδεικνύει τόσο μεγάλη επιμονή στην απλή αναλογική; Αυτό γίνεται για δύο λόγους. Ο πρώτος από αυτός έγκειται στο ότι η απλή αναλογική δεν εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα, αλλά, τουναντίον, προκαλεί πολιτική ρευστότητα και αστάθεια, στοιχεία χρήσιμα για ένα κόμμα, στο οποίο «δεν ταιριάζει η κανονικότητα», όπως υποστηρίζουν τα ίδια τα στελέχη του. Ένας άλλος λόγος είναι γιατί επιτρέπει στον Σύριζα να διαδραματίσει έναν ενεργητικότερο πολιτικό ρόλο. Κατ’ αναλογία, την ίδια τακτική είχε ακολουθήσει και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια, υποστήριζε και αγωνιζόταν για την προώθηση της απλής αναλογικής. Όταν το ΠΑΣΟΚ έγινε αυτοδύναμη κυβέρνηση με 48% το 1981, η ηγεσία του έπαψε να μιλά για απλή αναλογική. Σε αυτήν την τελευταία αναφέρθηκε πάλι το 1989, όταν η Νέα Δημοκρατία βάδιζε πλησίστια προς την κατάκτηση της εξουσίας.
Όλα τα εκλογικά συστήματα – κακά τα ψέματα – είναι ένα ακόμα όπλο στα χέρια των εκάστοτε κυβερνώντων. Όλα αυτά που ακούμε για πάγιες αρχές να μην τα παίρνουμε τοις μετρητοίς. Η εξουσία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να διακυβεύεται λόγω κάποιων νεφελωδών καταστατικών αρχών, λόγω ενός εκλογικού συστήματος. Ευχής έργον θα ήταν να κατοχυρωθεί συνταγματικά, με την επόμενη αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της χώρας, ένα πάγιο εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, κίνηση που θα απέκλειε την τακτική της συνεχούς αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας