Κόσμος

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot

Υπό την σκιά των ανάμεικτων μηνυμάτων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας συνεδριάζουν την Κυριακή τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+

Υπό την σκιά των ανάμεικτων μηνυμάτων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας συνεδριάζουν την Κυριακή τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ για να καθορίσουν τη στρατηγική τους αναφορικά με την παραγωγή πετρελαίου. Τα μέλη του καρτέλ και οι σύμμαχοί τους συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, αντλούν περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού και προμηθεύουν το 60% της παγκόσμιας αγοράς, κάτι που σημαίνει ότι οι αποφάσεις πολιτικής του μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές.

Αυτή τη στιγμή, μετά και από τις εκούσιες περικοπές που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο, ο οργανισμός καταγράφει συνολική μείωση της παραγωγής η οποία ανέρχεται 3,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ή στο περίπου 4% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Οι περικοπές αποτελούσαν ανέκαθεν μέρος της στρατηγικής του καρτέλ για τόνωση των τιμών αλλά όπως φαίνεται την τελευταία φορά που αυτές ανακοινώθηκαν, τον Απρίλιο, δεν επέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δηλαδή μια αισθητή άνοδο και υψηλότερες τιμές για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Τα κέρδη από αυτή την κίνηση έκτοτε έχουν ανατραπεί και οι τιμές παρέμειναν κάτω από τα προ περικοπών επίπεδα. Το τεστ αυτό ίσως να αποδεικνύει ότι παρά τη δύναμη του ΟΠΕΚ+ στο να οδηγεί σε ράλι ή να κατακρημνίζει τις τιμές (τουλάχιστον στο παρελθόν), πλέον υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που κινούν τα νήματα της αγοράς. Ως εκ τούτου, ακόμη και μια νέα περικοπή από την πλευρά του ΟΠΕΚ+ (κάτι που θεωρείται σχεδόν απίθανο να συμβεί σύμφωνα με πηγές της αγοράς), ίσως να μην σήμαινε τελικά και πολλά για τις τιμές αυτή την περίοδο. Φυσικά, εάν ποτέ οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες προχωρούσαν σε πολύ βαθιές περικοπές, αυτό θα είχε αντίκτυπο, αλλά αυτό αποτελεί ένα ακραίο σενάριο για την ώρα.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν σήμερα τις τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή μετά τη συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, η οποία απέτρεψε μια χρεοκοπία για τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, κάτι που με τη σειρά του θα επέφερε καταστροφικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.

Το Brent κατέγραψε άνοδο κατά 2% αλλά ο αμερικανικός παράγοντας δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για την πορεία της ζήτησης και τη διαμόρφωση των τιμών.

Από την πλευρά της ζήτησης, το Ινστιτούτο Διαχείρισης Εφοδιασμού των ΗΠΑ (ISM) δήλωσε ότι ο PMI μεταποίησης μειώθηκε στο 46,9 τον περασμένο μήνα, τον έβδομο συνεχόμενο μήνα που ο PMI παρέμεινε κάτω από το 50, υποδηλώνοντας συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Από την άλλη, τα στοιχεία παραγωγής από την Κίνα έδωσαν μια μικτή εικόνα. Ο καλύτερος από τον αναμενόμενο κατασκευαστικός PMI της Caixin/S&P Global China της Πέμπτης έρχεται σε αντίθεση με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία της προηγούμενης ημέρας που ανέφεραν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα τον Μάιο είχε συρρικνωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Και φυσικά, το δολάριο παίζει τα δικά του παιχνίδια στις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο. Προηγούμενες ενδείξεις για πιθανή παύση των αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παρείχαν επίσης στήριξη στις τιμές του πετρελαίου, κυρίως με το να επιβαρύνουν το δολάριο ΗΠΑ, καθιστώντας το πετρέλαιο φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Τι αναμένει η αγορά από τον ΟΠΕΚ+

Οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ+ βρίσκονται αντιμέτωποι με μια αγορά που κλονίζεται από την αστάθεια της προσφοράς, την αβεβαιότητα της ζήτησης και μια προοπτική ύφεσης, η οποία θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου για τις μεταφορές.

Ωστόσο, τα μηνύματα για οποιαδήποτε νέα περικοπή ήταν ποικίλα, με αναφορές του Reuters και τραπεζικούς αναλυτές να υποδεικνύουν ότι περαιτέρω περικοπές της παραγωγής είναι απίθανες.

Τα δημόσια μηνύματα ήταν επίσης αντικρουόμενα μετά την προειδοποίηση του Σαουδάραβα υπουργού Ενέργειας Πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν στα τέλη Μαΐου ότι οι κερδοσκόποι του πετρελαίου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν περαιτέρω πόνο στο μέλλον.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε αργότερα ότι δεν περίμενε άλλα βήματα από τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+, αλλά στη συνέχεια είπε ότι τα σχόλιά του παρερμηνεύτηκαν ως υποβάθμιση μιας μείωσης της παραγωγής, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία τηρούν κοινή δημόσια στάση στον ΟΠΕΚ+ μετά τη διαμάχη του Μαρτίου 2020 που οδήγησε στη διάλυση της πετρελαϊκής τους συνεργασίας για ένα μήνα και σε πόλεμο τιμών.

Η Μόσχα και το Ριάντ αναθέρμαναν αργότερα τη σχέση τους μέσω μιας νέας συμφωνίας στα πλαίσια του οργανισμού προκειμένου να ανταποκριθούν στη βουτιά της ζήτησης λόγω του Covid-19 και έκτοτε συμπλέουν σε θέματα στρατηγικής του καρτέλ.

Δύο εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ είπαν στο CNBC ότι είναι απίθανο να υπάρξει περαιτέρω μείωση της παραγωγής αυτό το Σαββατοκύριακο. Κάποιος σημείωσε ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει εκτός και αν η ζήτηση παραμείνει χαμηλή στην Κίνα όπου η ανάκαμψη υπολείπεται των προσδοκιών, στον απόηχο της απόρριψης των αυστηρών περιορισμών Covid-19.

Μια τρίτη πηγή είπε ότι ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος δίνει προτεραιότητα στην κατάσταση των παγκόσμιων αποθεμάτων έναντι των τιμών, θα ήταν άνετος με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης άνω των 75 δολαρίων το βαρέλι, ενώ η τέταρτη τα τοποθέτησε κοντά στα 70-80 δολάρια το βαρέλι.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή αυτό το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, ανέφεραν σε σημείωμα την Τετάρτη ότι βλέπουν και κάποιες πιθανότητες (35%) για περαιτέρω περικοπές του ΟΠΕΚ.

Πάντως, αν ληφθεί υπ’ όψιν η στάση που τήρησε ο ΟΠΕΚ+ σε παρόμοιες ομιχλώδεις καταστάσεις του παρελθόντος, το πιο πιθανό είναι ότι ο οργανισμός θα ακολουθήσει για άλλη μια φορά την οδό του «βλέποντας και κάνοντας» τηρώντας για το άμεσο μέλλον στάση αναμονής μέχρι ένα ξαφνικό γεγονός να ταράξει τα νερά.

Πηγή: insider.gr//Πένυ Χαλάτση

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments