Η μεγάλη κεντροδεξιά στροφή της Ευρώπης
Πηγή Φωτογραφίας: European Youth Portal -
Με το μεγάλο κεντροδεξιό κύμα που απλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη συμπίπτει η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια σειρά από κεντροδεξιές και δεξιές πλειοψηφίες βρίσκονται στο τιμόνι 20 από τις 27 χώρες σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο. Από την Κύπρο έως την Γαλλία και από Σλοβενία έως το Βέλγιο η αναφέρονται ιδεολογικά και πολιτικά στον φιλελευθερισμό και στον δημοκρατικό συντηρητισμό, καθορίζουν το περίγραμμα των πολιτικών πραγμάτων και των κοινωνικοοικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Μόλις 5 από τα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυβερνώνται από κεντροαριστερές, σοσιαλδημοκρατικές πλειοψηφίες, τη στιγμή που και η Ισπανία είναι έτοιμοι, σύμφωνα με όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, να γυρίσει σελίδα, και να εμπιστευτεί τη διακυβέρνησή της στο δεξιό Λαϊκό Κόμμα. Μεσοπρόθεσμα, στο ευρύ σύνολο των κεντροδεξιών κυβερνήσεων αναμένεται να προστεθεί και η Νορβηγία, στην οποία οι Συντηρητικοί της πρώην πρωθυπουργού Έρνα Σόλμπεργκ προβλέπεται να επιστρέψουν πανηγυρικά στην εξουσία.
Χαρακτηριστικά, στη Γαλλία, το χώρο του μεταρρυθμιστικού προοδευτικού Κέντρου κινείται η πολιτική του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κέρδισε μια μεγάλη μάχη για την προώθηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Το φιλελεύθερο κόμμα Αναγέννηση που ίδρυσε ο Μακρόν έχει κερδίσει 224 έδρες, λιγότερες δηλαδή από τις 229 που χρειάζονται για την αυτοδυναμία. Έτσι κυβερνά με την ανοχή των δεξιών Ρεπουμπλικάνων. Στην Ιταλία, υπάρχει κυβέρνηση συνασπισμού τριών κομμάτων της Δεξιάς με πρωθυπουργό την Τζόρτζια Μελόνι. Το κόμμα της «Αδέλφια της Ιταλίας» ήρθε πρώτο με 26% στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και, έκτοτε, κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις.
Στην Αυστρία, το Λαϊκό Κόμμα συγκυβερνά με τους Πράσινους, με καγκελάριο τον χαμηλών τόνων Καρλ Νεχάμερ. Το «παιδί – θαύμα» της ευρωπαϊκής πολιτικής Σεμπάστιαν Κουρτς κέρδισε στις εκλογές του 2019 αλλά αποχώρησε από την καγκελαρία λόγω σκανδάλου με χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις. Στο Βέλγιο, κυβερνά επτακομματική κυβέρνηση συνεργασίας φλαμανδικών και βαλωνικών παρατάξεων, με πρωθυπουργό τον 47χρονο Αλεξάντερ Ντε Κρο, αρχηγό του μεγαλύτερου σε έδρες κόμματος. Στην Ολλανδία, υπάρχει τετρακομματική κυβέρνηση συνεργασίας φιλελεύθερων και άλλων κεντροδεξιών, με πρωθυπουργό τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος, τον φιλελεύθερο Μαρκ Ρούτε. Το κόμμα του απέσπασε 33 από τις 150 έδρες στη Βουλή.
Στην Κροατία, δικομματική κυβέρνηση με επικεφαλής τον αρχηγό του κεντροδεξιού κόμματος Κροατική Δημοκρατική Ένωση, τον 52χρονο πρώην διπλωμάτη Αντρέι Πλένκοβιτς, που διαθέτει 61 από τις 151 έδρες. Συμμετέχει στη διακυβέρνηση το Ανεξάρτητο Δημοκρατικό Σερβικό Κόμμα. Στη Σλοβενία, τρικομματική κυβέρνηση από Φιλελεύθερους, με πρωθυπουργό τον Ρόμπερτ Γκόλομπ. Στην Τσεχία, πολυκομματική κυβέρνηση που την απαρτίζουν Συντηρητικοί, Φιλελεύθεροι, Χριστιανοδημοκράτες, με επικεφαλής τον Πιετρ Φιάλα.
Στην παραδοσιακά σοσιαλδημοκρατική Σουηδία, τον Οκτώβριο του 2022 ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός ο Ολφ Κρίστερσον, επικεφαλής του κόμματος των δεξιών Μετριοπαθών, έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές που έδωσαν την πλειοψηφία στο μπλοκ της Δεξιάς. Η συμμαχία εξασφάλισε 176 έδρες από τις 349 στο Κοινοβούλιο. Ακόμη, στην Φινλανδία, η «σταρ της σοσιαλδημοκρατίας» Σάνα Μάριν έχασε τις πρόσφατες εκλογές με 19,9% και παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός της. Τον σχηματισμό κυβέρνησης έχει αναλάβει ο επικεφαλής του «Εθνικού Συνασπισμού» Πέτερι Όρπο, ο οποίος συγκέντρωσε 20,8%. Στόχος του η συμμαχία του με τους Δεξιούς «Φινλανδούς» (20,1%) και τα μικρότερα κόμματα της σουηδικής μειονότητας και των Χριστιανοδημοκρατών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας