Ο Ερντογάν συμμορφώνεται με την οικονομική επιστήμη;
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Αφού ξεπέρασε το 85% το περασμένο φθινόπωρο, ο πληθωρισμός υποχώρησε κάτω από το 40% τον Μάιο στην Τουρκία, στο πιο χαμηλό σημείο εδώ και δεκαέξι μήνες. Μια μείωση που εξηγείται από ένα «βασικό αποτέλεσμα» και από το δωρεάν φυσικό αέριο για τα νοικοκυριά που καθιέρωσε ο πρόεδρος που επανεξελέγη στις 28 Μαΐου για τρίτη συνεχόμενη θητεία. Η τελευταία θα πρέπει επίσης να χαρακτηριστεί από μια αλλαγή στην οικονομική πολιτική της χώρας, που χαρακτηρίζεται από χαμηλά επιτόκια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση του πληθωρισμού και σε υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.
Μια μικρή ανάπαυλα στο μέτωπο του πληθωρισμού, λοιπόν, για τον Ερντογάν, ο οποίος δείχνει να ενστερνίζεται επιτέλους τις βασικές αρχές της σύγχρονης οικονομικής επιστήμης.
Συγκεκριμένα, ενώ ο πληθωρισμός είχε ξεπεράσει το 85% το περασμένο φθινόπωρο στην Τουρκία, έχει σταδιακά επιβραδυνθεί από τον Νοέμβριο. Τον Μάιο, υποχώρησε ακόμη και κάτω από το 40%, για πρώτη φορά σε δεκαέξι μήνες. Έτσι, η άνοδος των τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 39,6% σε διάστημα ενός έτους και είναι σχεδόν σταθερή στο +0,04% σε ένα μήνα, όπως ανέφερε σήμερα η τουρκική στατιστική υπηρεσία (Tuik).
Πράγματι, οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται κάθε μήνα, αλλά λιγότερο απότομα από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, ειδικά από τη στιγμή που τα επίσημα αυτά στοιχεία αμφισβητούνται από τους ανεξάρτητους οικονομολόγους του Inflation Research Group (Enag). Σύμφωνα με αυτούς, ο ετήσιος πληθωρισμός κυμαίνεται μεταξύ 105% και 109%.
Η πτώση του πληθωρισμού αποδίδεται σε ένα από τα προεκλογικά μέτρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε μάλιστα εξαγγείλει δωρεάν φυσικό αέριο για τα νοικοκυριά τον Μάιο, τα οποία θα συνεχίσουν να επωφελούνται από 25 κυβικά μέτρα δωρεάν φυσικού αερίου μηνιαίως μέχρι τον Μάιο του 2024.
«Ορθολογικά μέτρα» για την ανάκαμψη της οικονομίας
Μετά την εκλογή του, ο αρχηγός του κράτους διόρισε νέο υπουργό Οικονομίας, τον Μεχμέτ Σίμσεκ, αποστολή του οποίου θα είναι να ανακόψει τον πληθωρισμό και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με τους επενδυτές. Ήδη υπουργός Οικονομικών (2009-2015) και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός αρμόδιος για την Οικονομία (μέχρι το 2018), αυτός ο πρώην οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας Merrill Lynch, θα επιδιώξει να αποκαταστήσει μια ορθόδοξη οικονομική πολιτική. Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Μεχμέτ Σίμσεκ είχε ήδη προειδοποιήσει ότι θα ήταν απαραίτητο να επιστρέψουμε στα «ορθολογικά μέτρα» για την αποκατάσταση της οικονομίας.
Αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να συνίστανται σε αύξηση των βασικών επιτοκίων της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, όπως η νομισματική σύσφιξη που εφαρμόζουν πολλές κεντρικές τράπεζες – ευρωπαϊκές και αμερικανικές ειδικότερα – για την καταπολέμηση του πληθωρισμού ακόμη και εις βάρος της ανάπτυξης της χώρας. Αντίθετα, ο Ερντογάν αναγκάζει συνεχώς την τουρκική κεντρική τράπεζα να τα μειώνει. Πέρυσι, μειώθηκαν από 19% τον Σεπτέμβριο του 2021 σε 14% τον Δεκέμβριο. Παρέμειναν σταθερές μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2022, μειώνονταν ξανά από την κεντρική τράπεζα κάθε μήνα από τον Αύγουστο. Το βασικό επιτόκιο της Τουρκίας μειώθηκε σημαντικά στο 9% τον Νοέμβριο, έναντι 10,5% προηγουμένως. Αυτή η επιλογή ετερόδοξης νομισματικής πολιτικής συνέβαλε επίσης στην πτώση της τουρκικής λίρας κατά 31,91% από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Ο αρχηγός του κράτους, ωστόσο, δεν δίστασε να υπερασπιστεί την πολιτική του, σε αντίθεση με τις συμβατικές οικονομικές θεωρίες, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του. Ο Ερντογάν πιστεύει, στην πραγματικότητα, ότι τα υψηλά επιτόκια προάγουν τον πληθωρισμό. Αλλά για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του καλπάζοντος πληθωρισμού που μείωσε σημαντικά την αγοραστική δύναμη του τουρκικού πληθυσμού, ανακοίνωσε διάφορα μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση του τελευταίου, ιδίως την αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Ιανουαρίου του περασμένου Ιανουαρίου. Έτσι, ανατιμήθηκε στις 8.500 καθαρές τουρκικές λίρες (περίπου 455 ευρώ), για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο. Πάνω από το 40% των Τούρκων ζει με τον κατώτατο μισθό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας