FAZ: 4 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι στην Ευρώπη Ουκρανοί
Πηγή Φωτογραφίας: emprosnet.gr
Όπως ανακοίνωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, περίπου τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανοί που εγκατέλειψαν τον πόλεμο στην πατρίδα τους παρέμειναν στα κράτη μέλη τον περασμένο χρόνο. Από τα 16 εκατομμύρια άτομα που έφυγαν από τη χώρα, τα 11 εκατομμύρια επέστρεψαν και ένα εκατομμύριο πήγε σε χώρες εκτός Ε. Ε. «Εάν η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινωθεί, εμείς, τα κράτη μέλη, είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε περισσότερους πρόσφυγες», δήλωσε η Γιόχανσον με αφορμή μια ενδιάμεση έκθεση για την υποδοχή και την ένταξη αυτών των ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία ο ειδικός εκπρόσωπος Λ. Άσερ παρουσίασε την Τρίτη.
Ειδικό καθεστώς ισχύει για τους Ουκρανούς εκτοπισμένους, για τους οποίους η πολιτική προσωρινής προστασίας ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά. Ως εκ τούτου, μπορούν να διαμένουν νόμιμα σε χώρα της ΕΕ της επιλογής τους χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για άσυλο. Τα παιδιά επιτρέπεται να πάνε στο σχολείο, οι ενήλικες μπορούν να αναλάβουν δουλειά. δικαιούνται κοινωνικές παροχές, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης υγείας. Σύμφωνα\ με το ισχύον ψήφισμα, αυτό το καθεστώς ισχύει μέχρι τον Μάρτιο του 2024 και μπορεί να παραταθεί το πολύ για ένα ακόμη έτος. Ο Άσερ ζήτησε να παραταθεί το καθεστώς κατά δέκα χρόνια σε συνεννόηση με την ουκρανική κυβέρνηση. Αυτός είναι τουλάχιστον ο χρόνος που θα χρειαστεί για να ανοικοδομηθεί η χώρα και οι εκτοπισμένοι χρειάζονται βεβαιότητα για το πού βρίσκονται.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναπτύξουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές ένταξης. Ο σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ολλανδίας για αρκετά χρόνια, αναφέρθηκε σε ένα «δίλημμα αναμονής» που δυσκολεύει την ένταξη σήμερα. Πολλοί άνθρωποι δίστασαν να μάθουν μια νέα γλώσσα γιατί ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους το συντομότερο δυνατό. Αντίθετα, οι εταιρείες διστάζουν να τους προσλάβουν ή να τους εκπαιδεύσουν επειδή δεν ξέρουν πόσο καιρό θα παραμείνουν.
Το σχόλιο σας