Global News

FAZ: Η Σερβία στέλνει οπλισμό στην Ουκρανία;

Η Σερβία θεωρείται σύμμαχος της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Ωστόσο, πρόσφατες δηλώσεις του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς σπέρνουν αμφιβολίες για αυτή την άποψη.

Δεν υπάρχει σχεδόν μια χώρα στην Ευρώπη όπου η κυβέρνηση, τα μέσα ενημέρωσης και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης να είναι τόσο συμπαθή στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας όσο στη Σερβία. Και μόνο για αυτόν τον λόγο, τα στοιχεία που κυκλοφορούν εδώ και μήνες, σύμφωνα με τα οποία ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει και αυτή την επιθετικότητα με όπλα σερβικής κατασκευής, έχουν τύχει μεγάλης προσοχής. Τώρα, ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς το επιβεβαίωσε τουλάχιστον έμμεσα. Σύμφωνα με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Financial Times» που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Βούτσιτς σχολίασε τα αμερικανικά μυστικά έγγραφα για τον πόλεμο στην Ουκρανία που έγιναν γνωστά πριν από μερικές εβδομάδες. Μεταξύ άλλων, αυτά τα έγγραφα έχουν σκοπό να δείξουν ότι η Σερβία αρνήθηκε να εκπαιδεύσει Ουκρανούς στρατιώτες, αλλά όχι να προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα. «Είναι δυνατόν να συμβεί αυτό; Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορεί να συμβεί», είπε ο Βούτσιτς, αναφερόμενος στα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν, σύμφωνα με τους Financial Times. Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, «δεν ήταν ανόητος»: «Γνωρίζω ότι μερικά από τα όπλα μπορεί να καταλήξουν στην Ουκρανία».

Οι αναφορές είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου ότι περίπου 3.500 ρουκέτες Σερβικής κατασκευής είχαν παραδοθεί στην Ουκρανία Οι αναφορές κοινοποιήθηκαν επίσης από φιλορώσους στρατιωτικούς μπλόγκερ. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε αμέσως επίσημη δήλωση από τη Σερβία. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι οι αναφορές προκάλεσαν «βαθιά ανησυχία» στη Μόσχα. Ένας πιθανός οπλισμός της Ουκρανίας με όπλα από τη Σερβία αντιπροσωπεύει «ένα σοβαρό ερώτημα» για τις ρωσο-σερβικές σχέσεις, δήλωσε η Ζαχάροβα. Το Βελιγράδι το διέψευσε αμέσως. Ο Βούτσιτς έκανε λόγο για «διαβόητο ψέμα». Η Σερβία δεν έχει εξάγει όπλα ούτε στην Ουκρανία ούτε στη Ρωσία. Η Σερβία προσπαθεί επίσης για καλές σχέσεις με τη Ρωσία επειδή η Μόσχα υποστηρίζει την ανάγνωση του Βελιγραδίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι ανεξάρτητο αλλά παραμένει σερβική επαρχία.

Στις αρχές του έτους, ωστόσο, οι πολιτικοί της σερβικής κυβέρνησης δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οπλισμός από τη Σερβία να έφτανε στην Ουκρανία μέσω παρακάμψεων. Αλλά η Σερβία δεν έχει καμία σχέση με αυτό, διαβεβαίωσε τον Φεβρουάριο ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς: «Εάν ιδιωτικές εταιρείες αγοράζουν σε τρίτες αγορές και στη συνέχεια τις πουλούν σε εταιρείες σε άλλες χώρες, αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει τη Σερβία». Τα σερβικά πυρομαχικά παραγγέλθηκαν από έναν Τούρκο μεσάζοντα και στη συνέχεια πωλήθηκαν στη Σλοβακία μέσω Τουρκίας, από όπου έφτασαν στη συνέχεια στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο