Καμάλα Χάρις: Το Ισραήλ έχει ανάγκη ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα
Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Wilfredo Lee
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις κάλεσε για μία ακόμη φορά το Ισραήλ να εγγυηθεί την ανεξαρτησία του δικαστικού του συστήματος, έπειτα από μήνες κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Υπό την αιγίδα του προέδρου Τζο Μπάιντεν η Αμερική θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τις αξίες που έχουν αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο των αμερικανοϊσραηλινών σχέσεων, κυρίως τη συνέχιση της ενίσχυσης των δημοκρατιών μας, οι οποίες, όπως δήλωσε ο (Ισραηλινός) πρεσβευτής, βασίζονται και οι δύο σε ισχυρούς θεσμούς, εσωτερικούς ελέγχους και θα προσθέσω: σε μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη», τόνισε η Χάρις.
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εκφώνησε την ομιλία αυτή στην εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Οι δηλώσεις της για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος προκάλεσαν το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.
Η Χάρις επανέλαβε την «ακλόνητη δέσμευση» της κυβέρνησης Μπάιντεν «στην ασφάλεια του Ισραήλ».
Ωστόσο ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν εκτίμησε ότι η Χάρις πιθανόν να μην έχει ενημερωθεί πλήρως για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, οι οποίες, όπως εξήγησε, έχουν στόχο να διασφαλίσουν ένα ισχυρό και ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, το οποίο θα είναι πιο ισορροπημένο.
«Αν τη ρωτήσετε τι την προβληματίζει σχετικά με τη μεταρρύθμιση, πιθανόν να μην είναι σε θέση να αναφέρει ούτε ένα άρθρο που την ενοχλεί», επεσήμανε ο Κόεν στον ισραηλινό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Kan. «Δεν γνωρίζω αν έχει διαβάσει το νομοσχέδιο, η εκτίμησή μου είναι πως όχι».
Πρωτοφανείς κινητοποιήσεις που διήρκησαν εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Νετανιάχου ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο τα μέλη της ακροδεξιάς κυβέρνησης κατηγορούν για ελιτισμό και υπερβολικές εξουσίες.
«Πάγωσε» η μεταρρύθμιση στο Ισραήλ
Λόγω των πιέσεων που δέχθηκε στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ακόμη και από την κυβέρνηση Μπάιντεν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέστειλε την εφαρμογή της μεταρρύθμισης προκειμένου να καταλήξει σε κάποια συμβιβαστική λύση με την αντιπολίτευση. Οι επικριτές του νομοσχεδίου θεωρούν ότι απειλεί την ανεξαρτησία των δικαστηρίων, την ώρα που ο Νετανιάχου είναι αντιμέτωπος με σειρά κατηγοριών για διαφθορά.
Πριν την ομιλία της Χάρις, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ, που απευθύνθηκε στην εκδήλωση μέσω βίντεο, δήλωσε ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο και να μιλήσει στο Κογκρέσο «στο άμεσο μέλλον».
Μέχρι στιγμής ο Μπάιντεν δεν έχει απευθύνει πρόσκληση στον Νετανιάχου να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ είναι ο βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Οι δύο ηγέτες έχουν ψυχρές σχέσεις από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας