Μ. Σχοινάς: «Σιωπηλή επιδημία η κατάθλιψη και το άγχος στην Ευρώπη»
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Η ψυχική υγεία των Ευρωπαίων έχει επιδεινωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μια σειρά από συγκεκριμένες δράσεις και θέτει στο τραπέζι ύψους 1,23 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Είναι η «σιωπηλή επιδημία» της Ευρώπης, σύμφωνα με τα λόγια του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχινά. Η ψυχική υγεία των Ευρωπαίων έχει επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας ολοένα και υψηλότερο κόστος.
Πριν από την πανδημία του Covid, περίπου 84 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν στη Γηραιά Ήπειρο, σύμφωνα με την Επιτροπή.
Το συνολικό κόστος των προβλημάτων ψυχικής υγείας (συστήματα υγείας, προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης, μείωση της απασχόλησης, εξασθένιση της παραγωγικότητας των εργαζομένων κ. λπ.) εκτιμάται, από τις Βρυξέλλες, σε «πάνω από το 4% του ΑΕΠ» στην Ευρώπη, δηλαδή πάνω από 600 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η Κομισιόν θεωρεί επομένως ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη δράσης, προτείνοντας μια σειρά από συγκεκριμένες δράσεις, ιδίως προληπτικές και για να βοηθηθούν, κυρίως, οι πιο ευάλωτοι.
Είναι επίσης ζήτημα αποκατάστασης της τάξης στις διάφορες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στο παρελθόν σε αυτόν τον τομέα. Σύμφωνα με την ίδια την παραδοχή της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδη, «οι υπηρεσίες και τα εργαλεία» που έχει θέσει σε εφαρμογή η ΕΕ είναι «διασπαρμένα και συχνά ανεπαρκώς γνωστά σε όσους τα χρειάζονται».
Η ΕΕ είναι λοιπόν έτοιμη να βάλει στο τραπέζι 1,23 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση για να «δράσει όπου χρειάζεται», υπογράμμισε ο Μαργαρίτης Σχινάς, αλλά και για να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να κατατάξουν την ψυχική υγεία στις προτεραιότητές τους.
«Δεν μπορούμε να λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα από τις Βρυξέλλες», πρόσθεσε. «Έχουμε θέσει ψηλά το τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να συμπληρώσει τις εθνικές και διεθνείς προσπάθειες. Αυτή είναι μόνο η αρχή του ταξιδιού, όχι όμως το τέλος του».
Σε αυτό το στάδιο, τα μέτρα είναι πολύ γενικά. Οι Βρυξέλλες θέλουν πρώτα να ξεκινήσουν μια «πρωτοβουλία» – ένα προκαταρκτικό βήμα για τη νομοθεσία – για την πρόληψη της κατάθλιψης και της αυτοκτονίας.
Ταυτόχρονα, η Ευρώπη επεξεργάζεται έναν ευρωπαϊκό κώδικα ψυχικής υγείας, τα περιγράμματα του οποίου παραμένουν, προς το παρόν, μάλλον ασαφή. Πρόκειται για την «ενδυνάμωση των ανθρώπων να φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα», ανέφερε απλώς η Στέλλα Κυριακίδη.
Οι Βρυξέλλες θέλουν επίσης και οι εταιρείες να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη αυτά τα ζητήματα και ανακοινώνουν, για να το πράξουν, μια μελλοντική πρωτοβουλία για τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους.
«Γνωρίζουμε ότι το άγχος και η εξάντληση συμβάλλουν στις μισές περίπου χαμένες εργάσιμες ημέρες. Αυτό είναι απαράδεκτο», τόνισε χαρακτηριστικά η Στέλλα Κυριακίδη. Υποσχέθηκε επίσης να «συνεχίσει να υποστηρίζει» τους κοινωνικούς εταίρους στη διαπραγμάτευση νέων συμφωνιών τηλεργασίας και στο δικαίωμα αποσύνδεσης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας