Associated Press: Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός – Ξεκινά η συζήτηση για τη χρηματοδότηση
Πηγή Φωτογραφίας: e- thessalia.gr
189,3 δισεκατομμύρια ευρώ: αυτό είναι το ποσό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό της ΕΕ το 2024. Σε αυτό το κονδύλι θα προστεθούν 113 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις προς τα κράτη μέλη διά του μέσου NextGenEU μετά την ανάκαμψη της Covid. Με αυτά τα κονδύλια η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, όπως είναι η επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η πορεία φυσικών καταστροφών και οι επιπτώσεις της στις συγκομιδές, η ανάπτυξη της ενεργειακής μετάβασης, η συνεχής υποστήριξη προς την Ουκρανία. Παρά το ισχυρό πληθωριστικό κύμα των τελευταίων μηνών και την επακόλουθη αύξηση των επιτοκίων που έκανε το χρέος πιο ακριβό, δεν υπάρχει σαφής περικοπή στα ευρωπαϊκά κεφάλαια. Οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να διατηρούν 53,8 δισ. ευρώ για την κοινή γεωργική πολιτική, ενώ οι αγρότες έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους σε πολλές περιπτώσεις, σε πολλές χώρες, τους τελευταίους μήνες.
Το δεύτερο στοιχείο είναι αυτό της πολιτικής συνοχής (47,9 δισ. ευρώ), ώστε να στηριχθεί η κατασκευή υποδομών σε συνάρτηση με το πράσινο της οικονομίας. Το τρίτο κονδύλι (15,8 δισ. ευρώ) πηγαίνει για τη στήριξη δράσεων για τις γειτονικές χώρες και τη συνεργασία με χώρες του Νότου. Η ανακοίνωση της Τετάρτης είναι, ωστόσο, μόνο μια γεύση μιας πολύ πιο σοβαρής δημοσιονομικής συζήτησης που θα ξεκινήσει στις 20 Ιουνίου, όταν η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιο αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027. «Η Επιτροπή μόλις αναγνώρισε ότι οι τόκοι του NextGenEU θα κοστίζουν μεταξύ 17 και 27 δισεκατομμυρίων περισσότερο από το αναμενόμενο έως το 2027», σημειώνει η Valérie Hayer, κεντρώα ευρωβουλευτής, μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ως εκ τούτου, θα είναι απαραίτητο να βρεθούν νέοι πόροι για την αντιμετώπιση. Η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει, στις 20 Ιουνίου, να διατεθούν στον προϋπολογισμό της ΕΕ τα έσοδα από τον νέο φόρο άνθρακα στα σύνορα, μέρος των εσόδων από τη λεγόμενη αγορά άνθρακα ETS και μια διαρροή για τη φορολόγηση των εταιρικών κερδών. Τα κράτη μέλη, τα οποία πρέπει να εγκρίνουν αυτά τα έργα, θα είναι αναμφίβολα προσεκτικά ώστε να μην είναι πολύ μειονεκτήματα. Η Valérie Hayer θεωρεί ότι αυτές οι προτάσεις δεν θα είναι επαρκείς και προτείνει την εισαγωγή άλλων ιδίων πόρων: «Μεταξύ άλλων, φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων, συνεισφορά από τα κράτη μέλη με βάση το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών για να τους ενθαρρύνει να μειώσουν, φόρος στις εξαγορές μετοχών από εταιρείες».
Ιστορικά, ο προϋπολογισμός ανερχόταν σε περίπου 1% του ΑΕΠ της Ένωσης και πολλά κράτη μέλη έχουν διασφαλίσει ότι αυτή η αναλογία δεν θα απομακρυνθεί. Με τα γεγονότα των τελευταίων ετών (πόλεμος, αμυντικές προσπάθειες, πράσινες επενδύσεις, πανδημία, φυσικές καταστροφές), οι αποστολές της ΕΕ έχουν αυξηθεί σημαντικά και η καθήλωση γύρω στο 1% φαίνεται πλέον αβάσιμη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας