Στη σύσκεψη των υπουργών Εσωτερικών στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται δύο νομοσχέδια για τη διαδικασία ασύλου και την κατανομή των μεταναστών. Οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν για την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές απόψεων για την ισότιμη κατανομή των προσφύγων. Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να «ολοκληρώσουν τα τελευταία εκατοντάδες μέτρα αυτού του μαραθωνίου τρέχοντας» πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέιζερ δήλωσε στη συνάντηση ότι ελπίζει να επιτευχθεί συναίνεση για αυτό το θέμα, όπου υπάρχουν διαφορές απόψεων εντός της ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια. Η Φέιζερ προειδοποίησε ότι εάν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός, θα είναι ένα ψευδές μήνυμα και ότι κάθε χώρα θα ενεργήσει για τα δικά της εθνικά συμφέροντα.
Στη Γερμανία, ειδικά ο κυβερνητικός εταίρος Πράσινοι και οι οργανώσεις παροχής βοήθειας προς τους πρόσφυγες επικρίνουν τα σχέδια να σκληρύνουν τη διαδικασία ασύλου. Υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτή η σκλήρυνση θα οδηγήσει σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κέντρα προσφύγων στα σύνορα. Ο υπουργός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Φέιζερ είπε ότι η Γερμανία αγωνίζεται να εξαιρέσει τις οικογένειες με μικρά παιδιά από τη διαδικασία ασύλου, την οποία η ΕΕ σχεδιάζει να αυστηροποιήσει, και τα ανήλικα παιδιά που έρχονται μόνα τους στα σύνορα της ΕΕ χωρίς γονέα. Οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κοινό σύστημα ασύλου από το 2015, όταν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες ήρθαν στην Ευρώπη. Για το σκοπό αυτό, προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν κέντρα ασύλου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ότι θα εξεταστεί η κατάσταση όσων έχουν πολύ μικρές πιθανότητες να γίνουν δεκτά το αίτημα ασύλου και θα ληφθεί απόφαση σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στη συνάντηση στο Λουξεμβούργο, στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται και τα αιτήματα για οικονομική βοήθεια σε χώρες που θα υποδεχθούν πρόσφυγες. Αυτό απαιτούν ιδιαίτερα η Πολωνία και η Ουγγαρία, που δεν θέλουν να δεχθούν πρόσφυγες. Αυτές οι χώρες θέλουν η ΕΕ να πληρώνει από 10 έως 22.000 ευρώ ανά πρόσφυγα στις αρμόδιες χώρες για τα έξοδα διαμονής και περίθαλψης των προσφύγων. Τουλάχιστον 15 από τα 27 μέλη της ΕΕ πρέπει να επικυρώσουν προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση για το κοινό σύστημα ασύλου. Στη συνέχεια πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί συναίνεση για το κοινό σύστημα ασύλου, ένα χρόνο πριν από τις εκλογές στις οποίες θα επανεκλεγούν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ειδικοί επισημαίνουν τις βαθιές διαφορές απόψεων μεταξύ των κρατών μελών ως αιτία.