Γιατί ο Ζελένσκι επικρίνει τον ΟΗΕ;
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Σε μια επίσκεψη στη Χερσώνα, στη σκηνή των πλημμυρών του Δνείπερου, ο Ουκρανός πρόεδρος επέκρινε την απουσία των Ηνωμένων Εθνών από την περιοχή. Όμως ο ΟΗΕ δεν θα έπρεπε να αμφισβητείται, είναι το πολιτικό αδιέξοδο λόγω του βάρους της Ρωσίας, που εξηγεί αυτήν την διακριτική ευχέρεια και ερμηνεύει την απουσία, λόγω του δικαιώματος αρνησικυρίας που διαθέτει η Μόσχα στον κορυφαίο διεθνή οργανισμό.
Οι ανθρωπιστικές καταστροφές συχνά υποκρύπτουν και πολιτικές αντιφάσεις. Μεταξύ αυτών είναι και οι καταστροφικές πλημμύρες λόγω της μερικής καταστροφής του φράγματος Καχόβκα στον Δνείπερο, στη νότια Ουκρανία.
Υπάρχει η συνηθισμένη πλέον αντίθεση μεταξύ των αντιδράσεων των δύο ηγεσιών, ουκρανικών και ρωσικών. Έτσι ο Β. Ζελένσκι μετέβη, όπως συνηθίζει από την αρχή των εχθροπραξιών, στην επίμαχη περιοχή, εν μέσω αμάχων σε κίνδυνο και παρά τη συνέχιση των ρωσικών βομβαρδισμών. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, από την πλευρά του, μαγνητοσκοπήθηκε στο Κρεμλίνο να συνομιλεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, κατηγορώντας την Ουκρανία ως υπεύθυνη για την καταστροφή, ως συνηθίζει.
Έπειτα, υπάρχουν οι κατηγορίες που εξαπέλυσε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος κατά των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό είναι σωστό, και ο Ζελένσκι θέτει το δάκτυλο επί μιας εκ των μεγαλύτερων αντιφάσεων αυτού του πολέμου: την αναιμική παρουσία του ΟΗΕ, με εξαίρεση την πυρηνική ενέργεια και το ζήτημα της απεμπλοκής ουκρανικών δημητριακών.
Αλλά είναι επίσης άδικο, διότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι ένας αυτόνομος παράγοντας, αλλά είναι το άθροισμα των κρατών μελών τους: όταν αυτά χωρίζονται, τα Ηνωμένα Έθνη γίνονται ανίσχυρα. Όταν τα κράτη μέλη δεν συμφωνούν και δεν ομονοούν, η ισχύς των αποφάσεών τους μειώνεται δραστικά.
Και όταν η επιτιθέμενη χώρα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, με δικαίωμα αρνησικυρίας, είναι απατηλό να περιμένουμε από τον ΟΗΕ να παίξει το ρόλο του, έτσι όπως τον φαντάζεται τουλάχιστον η ουκρανική πολιτική ηγεσία.
Μια φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου χθες, που δείχνει ένα αυτοκίνητο των Ηνωμένων Εθνών στο Κίεβο, στο οποίο η πινακίδα «UN», UN στα αγγλικά, ήταν καλυμμένη με ένα τεράστιο γκράφιτι: «Useless», είναι άχρηστο, είναι άχρηστος ο Οργανισμός.
Πάνω από όλα, το εμπόδιο είναι πολιτικό, ρωσικό για την ακρίβεια. Η Μόσχα δεν επιτρέπει στον ΟΗΕ να εμπλακεί όπως θα έπρεπε στην πολεμική σύγκρουση δεν θα αφήσει ανθρωπιστές του Οργανισμού να εισέλθουν στην κατεχόμενη ζώνη της, στη μέση των αμυντικών της γραμμών. Και αυτό που θα μπορούσε και μπορεί ακόμη να πράξει το Κίεβο είναι να κουνήσει ξεκάθαρα το δάχτυλο σε όποιον αντιτίθεται στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον διαλυμένο φράγμα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας