Σαλμάν Ρούσντι: Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά το μαχαίρωμα
«Οι συγγραφείς μπορούν να επιβιώσουν ό,τι τους αντιτίθεται», είπε ο Salman Rushdie στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την επίθεση που τον άφησε τυφλό στο ένα μάτι και επίσης παράλυσε το ένα του χέρι τον περασμένο Αύγουστο.
Ο διακεκριμένος συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι παραμένει αδυσώπητος στις λογοτεχνικές του αναζητήσεις παρά το φρικτό εγκεφαλικό του πέρυσι.
Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την επίθεση, ο ινδικής καταγωγής Βρετανός συγγραφέας, ο οποίος έχασε την όραση από το ένα μάτι και τη χρήση του ενός χεριού, μίλησε για την ανθεκτικότητά του ως συγγραφέας και ανακοίνωσε την κυκλοφορία του επόμενου μυθιστορήματός του, “Victory City “ .
Γραμμένο μόλις ένα μήνα πριν από το σχεδόν μοιραίο περιστατικό στη Νέα Υόρκη, το μυθιστόρημα εξερευνά τη δραματική άνοδο και πτώση μιας μεσαιωνικής αυτοκρατορίας στη νότια Ινδία, εξετάζοντας τους κινδύνους της εξουσίας και τις αδυσώπητες φιλοδοξίες της ανθρωπότητας.
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο RTP , ο Salman Rushdie τόνισε την ακλόνητη στάση του απέναντι στο μίσος και την εχθρότητα που θόλωνε το δημιουργικό του ταξίδι.
Ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ήταν η διαρκής δύναμη των λέξεων και η επιρροή που ασκούσαν οι συγγραφείς. Ο Salman Rushdie μετέφερε εύγλωττα αυτό το συναίσθημα με την τελική φράση του μυθιστορήματός του, «οι λέξεις πάντα κερδίζουν» .
Αναλογιζόμενος την ιστορία, ο συγγραφέας επεσήμανε ότι ενώ ισχυρές προσωπικότητες όπως βασιλιάδες, στρατηγοί και δισεκατομμυριούχοι κυριαρχούν στα χρονικά του χρόνου, είναι οι ιστορίες που δημιουργήθηκαν για αυτούς που πραγματικά αντέχουν.
Ο Salman Rushdie είπε: «Αυτό που προσπαθούσα να προτείνω είναι ότι η ιστορία αφορά ισχυρούς ανθρώπους, η ιστορία αφορά βασιλιάδες και στρατηγούς και δισεκατομμυριούχους κ.λπ. Οπότε στην πραγματικότητα ακόμη και οι συγγραφείς δεν έχουν στρατούς και δεν έχουν δισεκατομμύρια -εκτός από την JK Rowling- έχουν αυτή τη δύναμη που καθορίζει την ηλικία».
Ο Salman Rushdie απεικόνισε αυτό το φαινόμενο περιγράφοντας πώς ο «Πόλεμος και Ειρήνη» του Λέοντος Τολστόι ενσαρκώνει την εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία, ενώ τα γραπτά του Μαρσέλ Προυστ καταγράφουν το Παρίσι στις αρχές του 20ου αιώνα. «Είναι κάπως άλλο θαύμα που οι συγγραφείς που έχουν πολύ λίγη δύναμη στη ζωή τους έχουν αυτή τη δύναμη στη μετά θάνατον ζωή».
Το τελευταίο μυθιστόρημα του Salman Rushdie , “Victory City” , σηματοδοτεί τη λογοτεχνική επιστροφή του στην Ινδία . Ο συγγραφέας έχει τις ρίζες του στα βόρεια της χώρας, αν και μεγάλωσε στη Βομβάη , μια πόλη που λειτουργεί ως γεωγραφική και πολιτιστική πύλη μεταξύ του βορρά και του νότου της χώρας.
Αν και οι οικογενειακοί του δεσμοί ήταν στο βορρά, ο συγγραφέας αναγνώρισε ότι η γνώση και η ανακάλυψη της νότιας Ινδίας ήταν περιορισμένες. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των ιδανικών του ετών στα είκοσί του, ξεκίνησε ένα ταξίδι στο Νότο της χώρας, ανακαλύπτοντας τα εντυπωσιακά ερείπια της αυτοκρατορίας Vijayanagara, που τώρα είναι γνωστή ως Hampi .
Κτυπημένος από την ομορφιά και την ιστορική σημασία της τοποθεσίας, ο Salman Rushdie ένιωσε υποχρεωμένος να εξερευνήσει την ιστορία του, οδηγώντας τελικά στη δημιουργία της «Πόλης της Νίκης» . Το βιβλίο, που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, μέχρι στιγμής έχει περιγραφεί ως μια «ιστορία επικών διαστάσεων» .
Αργότερα στη συνέντευξη στο RTP , ο Salman Rushdie μίλησε για τη μεταμορφωτική δύναμη της συγχώρεσης, ένα θέμα που αντηχεί βαθιά μαζί του. Μοιράζοντας μια προσωπική άποψη, αποκάλυψε ότι όταν συγχωρείς κάποιον που υπήρξε σκληρός, συχνά αφοπλίζει τον θύτη, αφήνοντάς τον αβέβαιο πώς να αντιδράσει.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας