Χάλκη: Το πρώτο πρότυπο νησί ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Ήταν Νοέμβριος του 20121 όταν η Χάλκη έγινε το πρώτο GR – eco island, αποτέλεσε δηλαδή το πρώτο πρότυπο νησί ενεργειακής μετάβασης .
Τότε δημιουργήθηκε μια ενεργειακή κοινότητα με στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας βρίσκεται ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο παράγει ετησίως 1,8 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.
Αρκετές γαλλικές και ελληνικές εταιρείες έχουν επενδύσει σε αυτό το έργο.
«Το έργο αναμένεται να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά περισσότερους από 2.500 τόνους. Αυτό ισοδυναμεί με τις εκπομπές ρύπων από 617 αυτοκίνητα. Παράλληλα, έχουν εξοικονομηθεί 260.000 ευρώ μέσω της παραγωγής πράσινης ενέργειας, ποσό που επαρκεί για να καλύψει το κόστος για τις πάνω από 200 οικογένειες που ζουν στο νησί», εξηγεί ο Βασίλης Ζαφειρόπουλος, project developer της εταιρείας Αkuo.
Τα νοικοκυριά στη Χάλκη δεν πληρώνουν πλέον ρεύμα, οι μικρές επιχειρήσεις, όπως ένα κατάστημα τροφίμων που βρίσκεται στο λιμάνι, έχουν δει τους λογαριασμούς τους να μειώνονται σημαντικά.
«Ο τελευταίος μου λογαριασμός ήταν 1.500 ευρώ. Η διαφορά είναι σημαντική, αφού πριν ο λογαριασμός μου έφτανε τα 8.000 ευρώ», λέει στο euronews ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, Λάμπρος Μαρκάκης.
Το έργο GR eco – island δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Χάρη σε αυτήν την οραματική πρωτοβουλία, οι κάτοικοι μπορούν τώρα να επωφεληθούν από μια δωρεάν λύση φόρτισης για τα ηλεκτρικά τους όχημα.
Το έργο εισήγαγε επίσης το δίκτυο 5G στο νησί, ανοίγοντας νέες προοπτικές στην υγεία και την εκπαίδευση.
Η καινοτόμος ιδέα της Χάλκης αποτελεί πλέον παράδειγμα προς μίμηση για πολλά άλλα νησιά της Ελλάδας.
Με την ενσωμάτωση της ηλιακής ενέργειας, της ηλεκτρικής κινητικότητας και του 5G, το έργο έχει βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του τοπικού πληθυσμού.
Αν θυμάμαι καλά, είναι περίπου στο ένα δισ. ευρώ», δηλώνει στο euronews ο δήμαρχος Χάκης, Ευάγγελος Φραγκάκης.
Ο δημοσιογράφος του euronews, Μπόργιαν Γιοβανόφσκι, μεταδίδει ότι: «αυτή η μικρή κοινότητα στη νότια Ευρώπη είναι μπορεί να μοιραστεί τη δική της εμπειρία, αλλά και να ανακαλύψει παρόμοιες πρωτοβουλίες από αλλού, που θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν αυτήν την καινοτόμα δράση στον τομέα της ενεργειακής δημοκρατίας και των νέων τεχνολογιών».
Λίγο πριν την αναχώρηση του δημοσιογράφου του euronews, ο δήμαρχος ετοιμαζόταν να υποδεχθεί μια μεγάλη αντιπροσωπεία από τη Νότια Κορέα, η οποία επιθυμεί να μεταφέρει το παράδειγμα της Χάλκης στα νησιά της.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας