Κόσμος

Αντιμέτωπη με πρόταση δυσπιστίας η κυβέρνηση Μακρόν

Αντιμέτωπη με πρόταση δυσπιστίας η κυβέρνηση Μακρόν
Οι αριστεροί βουλευτές κατήγγειλαν κυβερνητικό «πραξικόπημα» εκ μέρους του Μακρόν μετά την αποτυχία της προσπάθειας να καταργηθεί η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού την Πέμπτη

Οι αριστεροί βουλευτές κατήγγειλαν κυβερνητικό «πραξικόπημα» εκ μέρους του Μακρόν μετά την αποτυχία της προσπάθειας να καταργηθεί η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού την Πέμπτη, πριν ανακοινώσουν κατόπιν ότι θα καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

Η ανεξάρτητη ομάδα, LIOT της Εθνοσυνέλευσης, είχε καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης για την έξοδο «από την πολιτική και κοινωνική κρίση», σύμφωνα με τον εισηγητή του κειμένου Charles de Courson.

Ο πρόεδρος της ομάδας LIOT Bertrand Pancher εξήγησε ότι «δεν έχει απομείνει τίποτα από το κείμενό μας» και ότι δεν ήθελε να «γελοιοποιηθεί» η ομάδα «συνεχίζοντας αυτή τη συζήτηση», αφού το κείμενο εξετάστηκε την Πέμπτη και αποσύρθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Στην πραγματικότητα, το νομοσχέδιο είχε ήδη αποψιλωθεί μετά την εξέτασή του από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, όταν το άρθρο που καταργούσε τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση απαλείφθηκε από βουλευτές της πλειοψηφίας και της δεξιάς.

Οι βουλευτές του LIOT και του NUPES προσπάθησαν να το επαναφέρουν με τροπολογία, αλλά ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Yaël Braun-Pivet αρνήθηκε με την αιτιολογία του οικονομικού απαραδέκτου. Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα, ένα κείμενο που προέρχεται από βουλευτές δεν μπορεί να δημιουργήσει οικονομική επιβάρυνση για το κράτος σύμφωνα με το euractiv.com

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν ομόφωνα την απόφαση αυτή, υποστηρίζοντας ότι στο παρελθόν παρόμοιες τροπολογίες και προτάσεις είχαν κριθεί αποδεκτές στο όνομα του σεβασμού του δικαιώματος της κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Charles de Courson χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «άρνηση της δημοκρατίας», κάνοντας λόγο για ένα «νέο στάδιο στην απαξίωση της Εθνοσυνέλευσης».

Εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος «δεν ψηφίστηκε ποτέ» από την Εθνοσυνέλευση.

Μετά την θετική ψήφο στη Γερουσία, η μεταρρύθμιση εγκρίθηκε με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος. Το εν λόγω άρθρο επιτρέπει ένα κείμενο να θεωρείται ότι έχει εγκριθεί, εκτός εάν η πρόταση δυσπιστίας υπερψηφιστεί με απόλυτη πλειοψηφία, ανατρέποντας αυτόματα την κυβέρνηση. Τότε μόνο η πρόταση αποτυγχάνει.

Μετά το τέλος των συζητήσεων την Πέμπτη, η πρόεδρος της ριζοσπαστικής αριστερής ομάδας La France insoumise (LFI), Mathilde Panot, ανακοίνωσε ότι οι ομάδες του αριστερού συνασπισμού (NUPES) «θα καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας». Για να δικαιολογήσουν την πρωτοβουλία, οι αριστεροί βουλευτές δήλωσαν ότι είναι «εξοργισμένοι από τους αντιδημοκρατικούς ελιγμούς» της προεδρικής (σχετικής) πλειοψηφίας.

Η πρόταση αναμένεται να εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα. Την τελευταία φορά που εξετάστηκε πρόταση δυσπιστίας, κατά τη διάρκεια της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, υποστηρίχθηκε από μέρος της δεξιάς (Les Républicains) και απέτυχε με μόλις εννέα ψήφους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments