Οικονομία

ΟΟΣΑ: Τα εμπόδια που πρέπει να πέσουν για να αυξηθεί η απασχόληση

Μπορεί όλες οι τελευταίες επίσημες προβλέψεις να δείχνουν παραπέρα μείωση της ανεργίας (και άρα αύξηση της απασχόλησης) αλλά έχουν χτυπήσει και "καμπανάκια” σε σχέση με το ρυθμό της καθοδικής πορείας της.

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Μπορεί όλες οι τελευταίες επίσημες προβλέψεις να δείχνουν παραπέρα μείωση της ανεργίας (και άρα αύξηση της απασχόλησης) αλλά έχουν χτυπήσει και “καμπανάκια” σε σχέση με το ρυθμό της καθοδικής πορείας της.

Το τελευταίο από αυτά το χτύπησε ο ΟΟΣΑ στην τελευταία έκθεση του. Στο σημείο στο οποίο αναφέρεται στην Ελλάδα, τονίζει πως  “η δημιουργία θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε το 2023”. Και αυτό γιατί “η οικονομία προσκρούει σε περιορισμούς δυναμικότητας”.

Μάλιστα, η επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης σε συνδυασμό με τη ” διάβρωση των πραγματικών μισθών αναμένεται να επιβραδύνουν την ιδιωτική κατανάλωση”, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Σήμα κινδύνου είχε εκπέμψει νωρίτερα (Φεβρουάριος 2023) και το ΚΕΠΕ, καθώς σε έρευνα του ανέφερε πως “η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών θα συνεχιστεί, εφόσον ο πληθωρισμός το 2023 είναι μεγαλύτερος από τις αυξήσεις των αποδοχών την ίδια περίοδο. Αυτό μπορεί να μειώσει την εγχώρια ζήτηση και να αυξήσει τον κίνδυνο φτώχειας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ παράλληλα μπορεί να διακινδυνεύσει την ανοδική πορεία της απασχόλησης”.

Αλλά και η Eurobank, σε ένα από τα τελευταία εβδομαδιαία δελτία της (12/5/2023) για την οικονομία επισήμανε πως  ναι μεν σημειώνεται “μείωση του ποσοστού ανεργίας το πρώτο τρίμηνο 2023”, αλλά αυτή η εξέλιξη συνδυάζεται “με επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της απασχόλησης”.

Όπως επισήμανε η Κομισιόν στην έκθεση της 2ης αξιολόγησης για την Ελλάδα (Μάιος 2023)  “το κόστος εργασίας   σε πραγματικούς όρους    συρρικνώνεται από το 2020 και αναμένεται να παραμείνει σε πτωτική πορεία, με στόχο να μειωθεί κατά 2,6% το 2023 και κατά 1,3% το 2024”.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές στο Capital.gr πίσω από το πραγματικό κόστος εργασίας βρίσκονται οι πραγματικοί μισθοί, δηλαδή οι μισθοί λαμβάνοντας υπόψην  την πληθωρισμ και καθώς παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός “ροκανίζονται” οι πραγματικοί μισθοί.

Όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ,  “ο γενικός πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα αντανακλώντας τις συνεχιζόμενες αυξήσεις του κόστους εισροών, την αύξηση των μισθών και τους περιορισμούς της παραγωγικής ικανότητας”.

Μ΄ άλλα λόγια, στους συντελεστές διατήρησης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα προστίθενται πέρα από τις τιμές ενέργειας, η αύξηση των μισθών αλλά και οι περιορισμοί της παραγωγικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σε σχέση με την τελευταία και με στόχο την αύξηση της απασχόλησης, ο ΟΟΣΑ προτείνει:

–   Προώθηση της υιοθέτησης της νέας αμειβόμενης πατρικής άδειας

– Τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας

– Την επέκταση  των εγκαταστάσεων φροντίδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο