Διεθνή

Μαυροβούνιο: Πρώτες εκλογές στη μετα – Τζουγκάνοβιτς εποχή

Μαυροβούνιο: Πρώτες εκλογές στη μετα – Τζουγκάνοβιτς εποχή

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Δύο κυβερνήσεις έχουν ανατραπεί από τις βουλευτικές εκλογές του Αυγούστου του 2020 στο Μαυροβούνιο, μια βαλκανική χώρα 620.000 κατοίκων.

Δύο κυβερνήσεις έχουν ανατραπεί από τις βουλευτικές εκλογές του Αυγούστου του 2020 στο Μαυροβούνιο, μια βαλκανική χώρα 620.000 κατοίκων.

Οι Μαυροβούνιοι ψηφίζουν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές την Κυριακή για να προσπαθήσουν να τερματίσουν την πολιτική κρίση που έχει υπονομεύσει τη χώρα τους μετά την ιστορική ήττα πριν από τρία χρόνια του τοπικού βετεράνου Μίλο Τζουκάνοβιτς, που επίσης ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

Δύο κυβερνήσεις ανατράπηκαν με προτάσεις μομφής μετά τις βουλευτικές εκλογές του Αυγούστου 2020 στη βαλκανική χώρα των 620.000 κατοίκων.

Από την ήττα του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών (DPS) του Milo Djukanovic, που ηττήθηκε από έναν ετερόκλητο συνασπισμό που αποτελείται από φιλορωσικές και φιλοσερβικές ομάδες, μεταξύ άλλων, κανένα στρατόπεδο δεν κατάφερε να δημιουργήσει μια σταθερή πλειοψηφία.

Το Μαυροβούνιο, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2017 και το οποίο διαπραγματεύεται την ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από το 2010, έκτοτε περνά από κρίση σε κρίση. Μια παράλυση των θεσμών που παρεμπόδισε ιδιαίτερα την προσέγγισή της με την ΕΕ.

Στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, ο Jakov Milatovic, ένας 36χρονος φιλοευρωπαίος οικονομολόγος, κέρδισε εύκολα τον Milo Djukanovic, κυρίαρχη προσωπικότητα στην πολιτική σκηνή του Μαυροβουνίου για τρεις δεκαετίες.

Το “Ευρώπη τώρα!” βρίσκεται σε καλή θέση για να βγει μπροστά στις κάλπες και να είναι πυλώνας της επόμενης κυβέρνησης.

Το “Europe now!”, που ιδρύθηκε μόλις πριν από ένα χρόνο, υπόσχεται να κινήσει το Μαυροβούνιο στον ευρωπαϊκό δρόμο, να γεφυρώσει το θρησκευτικό και κοινοτικό χάσμα που χωρίζει τη χώρα όπου το ένα τρίτο των κατοίκων προσδιορίζεται ως Σέρβος.

Το κόμμα ελπίζει να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους που θέλουν να δουν νέα πρόσωπα επικεφαλής.

Ο συνιδρυτής και πρόεδρός του Milojko Spajic, 35 ετών, στοχεύει στη θέση του πρωθυπουργού. Ωστόσο, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, ο υποψήφιος που κατηγορήθηκε για λαϊκισμό αποτέλεσε αντικείμενο έντονης διαμάχης που αναμεταδόθηκε από τον μεταβατικό πρωθυπουργό Dritan Abazovic και τους συμμάχους του.

Συζήτησαν για τους υποτιθέμενους δεσμούς του με τον Νοτιοκορεάτη ιδρυτή του κρυπτονομίσματος Terra, Do Kwon, ο οποίος συνελήφθη τον Μάρτιο στο Μαυροβούνιο. Κατηγορούμενος για απάτη δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Do Kwon καταζητείται από την Ουάσιγκτον και τη Σεούλ.

Ο οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Σπάγιτς παραμέρισε αυτούς τους ισχυρισμούς και επανέλαβε τις προεκλογικές του υποσχέσεις για υψηλότερους μισθούς, συντάξεις και τη θέσπιση της επτάωρης εργάσιμης ημέρας.

Ωστόσο, οι υποψήφιοι βουλευτές μάλλον θα αντιμετωπίσουν την κούραση ορισμένων ψηφοφόρων, κουρασμένους από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ετών και εξοργισμένους από την παράλυση των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments