Η Σαουδική Αραβία θέλει να συνεργαστεί με την Κίνα και όχι να την ανταγωνιστεί, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Ενέργειας του βασιλείου, τονίζοντας ότι «αγνόησε» τις δυτικές υποψίες σχετικά με τους αυξανόμενους δεσμούς των δύο χωρών, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η διμερής σχέση της Σαουδικής Αραβίας με το Πεκίνο εδράζεται στους δεσμούς υδρογονανθράκων, καθώς η Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγέας πετρελαίου διεθνώς και η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας παγκοσμίως. Αλλά η συνεργασία μεταξύ του Ριάντ και του Πεκίνου έχει επίσης εμβαθύνει στον τομέα της ασφάλειας και της τεχνολογίας, εν μέσω της αναθέρμανσης των πολιτικών δεσμών, εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ.
Ερωτηθείς σχετικά με τις επικρίσεις για τη διμερή σχέση κατά τη διάρκεια επιχειρηματικού συνεδρίου Αραβίας-Κίνας, ο πρίγκιπας Αμπτουλαζίζ Μπιν Σαλμαν απάντησε «Στην πραγματικότητα την αγνοώ επειδή … ως επιχειρηματίας … πηγαίνεις όπου σου παρουσιάζεται ευκαιρία. Δεν είναι θέμα επιλογής να διαλέξεις δηλαδή ανάμεσα σε μας ( η μια πλευρά ) η με τους άλλους.»
Κινέζοι επιχειρηματίες και επενδυτές έχουν ταξιδέψει στο Ριάντ για τη διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
Πετρελαϊκές συμφωνίες
Τον Μάρτιο, ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco ανακοίνωσε δύο μεγάλες συμφωνίες για να αυξήσει την επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα και να ενισχύσει την κατάταξή του ως ο κορυφαίος προμηθευτής αργού πετρελαίου στην Κίνα.
Ήταν οι μεγαλύτερες που ανακοινώθηκαν μετά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στη Σαουδική Αραβία τον Δεκέμβριο, όπου η αγορά πετρελαίου να γίνεται γουάν, μια κίνηση που θα αποδυνάμωνε την κυριαρχία του δολαρίου.
«Η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα εξακολουθεί να αυξάνεται, οπότε φυσικά πρέπει να συλλάβουμε μέρος αυτής της ζήτησης», είπε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ. «Αντί να ανταγωνιζόμαστε την Κίνα, να συνεργαζόμαστε με την Κίνα».
Η δυναμική των δύο εθνών έχει επίσης αυξήσει τις προοπτικές για επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Κίνας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), στο οποίο κυριαρχεί η Σαουδική Αραβία και το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2004.
Ο υπουργός επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al Falih είπε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να προστατεύει τις αναδυόμενες βιομηχανίες του Κόλπου, καθώς η περιοχή αρχίζει να διαφοροποιείται προς μη πετρελαϊκούς οικονομικούς τομείς. «Πρέπει να επιτρέψουμε και να ενδυναμώσουμε τις βιομηχανίες μας να εξάγουν, οπότε ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες που διαπραγματεύονται μαζί μας για συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου γνωρίζουν ότι πρέπει να προστατεύσουμε τις νέες, αναδυόμενες βιομηχανίες μας», δήλωσε ο Falih, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία.