People

«Παραπονεμένα λόγια» για τον Γιάννη Μαρκόπουλο

«Παραπονεμένα λόγια» για τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Πηγή Φωτογραφίας: aefestival.gr

Έντεχνο τραγούδι, συνθέσεις για συμφωνική ορχήστρα, κινηματογραφική μουσική, όπερα: ο Γιάννης Μαρκόπουλος ασχολήθηκε με τη μουσική από πολύ μικρός, παίζοντας βιολί και κλαρινέτο. Σε ηλικία ένδεκα ετών συνθέτει τη μελωδία για τη μετέπειτα μεγάλη επιτυχία «Μαλαματένια λόγια».

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος διέθετε μια ευρύτερη μουσική θεωρία. Ορμώμενος από την Κρήτη, που τόσο λάτρεψε, αναζήτησε τη σύνθεση των ανθρώπων με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, προτείνοντας εμφατικά οδούς επανάκαμψης στις ρίζες. Ο ίδιος έλεγε: «Αυτό που λέμε λύρα και λαούτο, ακόμη και οι ίδιοι οι ήχοι της φύσης, έπαιξαν έναν τρομακτικό, έναν καταλυτικό ρόλο σε εμένα». Έντεχνο τραγούδι, συνθέσεις για συμφωνική ορχήστρα, κινηματογραφική μουσική, όπερα: ο Γιάννης Μαρκόπουλος ασχολήθηκε με τη μουσική από πολύ μικρός, παίζοντας βιολί και κλαρινέτο. Σε ηλικία ένδεκα ετών συνθέτει τη μελωδία για τη μετέπειτα μεγάλη επιτυχία «Μαλαματένια λόγια».

View this post on Instagram

A post shared by Alexandros Georgiou (@alexandros__georgiou)

Το 1963, βραβεύεται για τη μουσική του στην ταινία «Μικρές Αφροδίτες» του Νίκου Κούνδουρου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Το 1967, μεταβαίνει στο Λονδίνο. Σε μια συναυλία διαμαρτυρίας, θα τραγουδήσει επί σκηνής μαζί με τον Τζον Λένον το «Ζαβαρακατρανέμια». Στην Αθήνα προσεγγίζει τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Μιχάλη Κατσαρό, τον Γιώργο Χρονά, τον Μάνο Ελευθερίου. Επιστρέφοντας στην Αθήνα το 1969, κυκλοφορεί τον πρώτο μεγάλο δίσκο του «Ήλιος ο Πρώτος» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Το 1970, κυκλοφορεί το «Χρονικό», ένα έργο – σταθμός για την ελληνική μουσική, που το δουλεύει μαζί με τον στιχουργό Κώστα Μύρη από το 1966. Με τα έργα του «Ιθαγένεια» και «Ριζίτικα», ο Γιάννης Μαρκόπουλος εδραιώνει την αντίληψή του για την ελληνική μουσική, με αίτημα την επιστροφή στις ρίζες. Το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» γίνεται στα χείλη όλων τραγούδι – αίτημα εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος των συνταγματαρχών.

Το 1974, κυκλοφορεί ένα από τα κορυφαία έργα του. Είναι η «Θητεία», σε στίχους Μάνου Ελευθερίου. Το 1994 συνθέτει ένα από τα πιο σημαντικά έργα του, την «Λειτουργία του Ορφέα». «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μας κατακτά και να είμαστε απέναντι της αδιάφοροι, κοιτάζοντας τους εαυτούς μας», δήλωνε πριν από λίγα χρόνια. «Δεν θα περάσουμε καλά μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής μας. Πρέπει να μεγαλώσουμε τις οάσεις. Μέχρι που να νοιώσει άσχημα η έρημος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments