Γραφειοκρατία και ενέργεια ωθούν τις εταιρείες στη «μετανάστευση» από Ευρώπη σε ΗΠΑ
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Οι εταιρείες μεταφέρονται στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς αντιμετωπίζουν υψηλές διοικητικές επιβαρύνσεις και κόστος ενέργειας στην Ευρώπη. Έτσι δήλωσε ο Στέφανο Μάλια, Πρόεδρος της Ομάδας Εργοδοτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ).
Η μετεγκατάσταση επιχειρήσεων αφορά κυρίως κλάδους που εξαρτώνται από την υψηλή κατανάλωση ενέργειας, σύμφωνα με τον κ. Μάλλια. «Μπορώ να πω ότι αυτός είναι ένας πραγματικός και παρών κίνδυνος », είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να θέσει την ατζέντα για την ανταγωνιστικότητα στην πρώτη γραμμή της χάραξης πολιτικής της.
«Η ανταγωνιστικότητα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της σκέψης της ΕΕ και πιστεύουμε ότι στη νέα Επιτροπή που θα έρθει, θα πρέπει να υπάρχει ένας Ευρωπαίος Επίτροπος υπεύθυνος για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, κάτι που δεν ισχύει αυτή τη στιγμή», είπε η Μάλλια στην EURACTIV Τσεχική Δημοκρατία. .
Η Ομάδα Εργοδοτών της ΕΟΚΕ ώθησε την ΕΕ να εισαγάγει έναν «έλεγχο ανταγωνιστικότητας» . Ένας τέτοιος έλεγχος θα απαιτούσε την ανάλυση των συνεπειών της προτεινόμενης νομοθεσίας στο επιχειρηματικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια των διαδικασιών λήψης αποφάσεων της ΕΕ.
«Η πρότασή μας απορρίφθηκε αρχικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά πριν από λίγους μήνες, όταν άνοιξε τη συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι θα την έθετε σε εφαρμογή», είπε ο κ. Μάλλια .
«Ακόμα δεν ξέρουμε πώς [αυτό το μέτρο] θα λειτουργήσει, γιατί οι απαντήσεις που λαμβάνουμε είναι ακόμα αρκετά ασαφείς », πρόσθεσε.
Ο Μάλλια εξέφρασε επίσης αντιρρήσεις για τον καθαρό μηδενικό κανονισμό της ΕΕ για τον κλάδο που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως απάντηση στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA ) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρύθμιση αυτή εστιάζει μόνο στις πράσινες τεχνολογίες, προσέγγιση την οποία η ομάδα των Εργοδοτών δεν υποστηρίζει.
«Τι γίνεται με άλλους κλάδους που πρέπει να μεταβούν σήμερα; Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποφασίσουμε ποιοι τομείς θα χαθούν. Πρέπει να τους παρέχουμε κεφάλαια εάν είναι σε θέση και επιθυμούν να κάνουν τη μετάβαση », είπε ο κ. Μάλλια, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να έχει μια ατζέντα ανταγωνιστικότητας εστιασμένη σε όλους τους κλάδους, κάτι που δεν συμβαίνει προς το παρόν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας