Πολιτική

Η ΝΔ στην κάλπη της 25ης Ιουνίου

Η ΝΔ στην κάλπη της 25ης Ιουνίου

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθούν την ίδια στρατηγική από την αρχή της προεκλογικής περιόδου

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθούν την ίδια στρατηγική από την αρχή της προεκλογικής περιόδου. Επιμένουν ότι η πατρίδα μας έχει ανάγκη από σταθερές κυβερνήσεις, που βλέπουν μπροστά και οι οποίες μπορούν να στηρίξουν την χώρα μέσα σε ένα περίπλοκο και απαιτητικό διεθνές περίγυρο. Για αυτό στόχος αταλάντευτος παραμένει η αυτοδυναμία και, ει δυνατόν, η ισχυρή αυτοδυναμία.

Συνεπώς, το δίλημμα των επόμενων εκλογών δεν είναι να κρίνουμε προγράμματα, τα οποία έχουν ήδη κριθεί ή ποιος είναι ο καταλληλότερος για να κυβερνήσει τον τόπο. Το δίλημμα της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου είναι ένα και σαφές. Είναι το εάν οι πολίτες θέλουν να υπάρξει αυτοδύναμη και αποτελεσματική κυβέρνηση ή όχι.

Στις κάλπες, όμως, ουδείς μπορεί εκ των προτέρων να αποκλείσει το οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Θα ήταν αλαζονικό και μάλλον ανόητο για οποιονδήποτε να προεξοφλήσει την ετυμηγορία του εκλογικού σώματος. Ωστόσο, φαίνεται να μην λαθεύει η εκτίμηση ότι όπως στις 21 Μαΐου οι Έλληνες με την ψήφο τους κατέδειξαν ότι δεν επιθυμούν τις μετεκλογικές περιπέτειες, έτσι και στις 25 Ιουνίου θα δώσουν πιθανότατα στη ΝΔ την απαιτούμενη πλειοψηφία για να σχηματίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Μολονότι το κάθε κόμμα έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να ακολουθεί όποια τακτική επιθυμεί για να επιτύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δεν μπορεί παρά να επισημάνει κάποιος ότι δύσκολα κατανοεί τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και του Σύριζα. Ο Σύριζα βρίσκεται σε δεινή πολιτική θέση, γιατί ακόμη δεν μπορεί να συνέλθει από το σοκ που υπέστη μετά το συντριπτικό αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, και προσπαθεί να βρει και πάλι το βηματισμό του με βάση τα νέα εκλογικά και αριθμητικά δεδομένα που προέκυψαν. Συνεχίζει όμως να συμπεριφέρεται ως εάν να ευθύνονται οι πολίτες που καταρρακώθηκε στις κάλπες και όχι η δική του ανερμάτιστη τακτική.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει υπερεκτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Αύξησε τις δυνάμεις του κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες εν σχέσει προς το 2019, αλλά δεν πρόκειται περί θριάμβου. Αν δεν είχε καταρρεύσει ο Σύριζα, δεν θα μιλούσαμε για επιτυχία του ΠΑΣΟΚ σήμερα.

Είναι προφανές ότι αν το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου επιβεβαιωθεί λίγο πολύ στην κάλπη της 25ης Ιουνίου για Σύριζα και ΠΑΣΟΚ, τότε ο χώρος αυτός θα εισέλθει σε φάση ανασυγκρότησης που μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό, ενδεχομένως και χρόνια. Και δυστυχώς, και σε περίοδο ομφαλοσκόπησης. Και θα είναι δυστύχημα, διότι, αν και αυτό ευνοεί φαινομενικά τη ΝΔ, δεν ευνοεί την πατρίδα μας και το πολιτικό σύστημα, το οποίο έχει ανάγκη από ισχυρά και αποτελεσματικά κόμματα της αντιπολίτευσης για να ελέγχουν την κυβέρνηση και να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για τα προβλήματα του τόπου μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments