Global News

BBC: Σλοβακία – Στο δρόμο προς το φιλορωσικό στρατόπεδο;

BBC: Σλοβακία – Στο δρόμο προς το φιλορωσικό στρατόπεδο;

Πηγή Φωτογραφίας: WindEurope

Στη Σλοβακία, η αντιπολίτευση υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού και εθνικιστή Ρόμπερτ Φίκο θα μπορούσε να κερδίσει τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τότε η χώρα πιθανότατα θα ακολουθούσε μια φιλορωσική, αντιδυτική πορεία.

Η Σλοβακία μαζί με την Πολωνία, την Τσεχία και τις Βαλτικές χώρες, είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Ουκρανίας στον αγώνα της ενάντια στη Ρωσία. Η χώρα των πέντε εκατομμυρίων παρείχε στην Ουκρανία σχεδόν όλα όσα θα μπορούσε να προσφέρει στο Κίεβο ο μικρός και όχι ιδιαίτερα καλά εξοπλισμένος σλοβακικός στρατός. Επίσης, στην αρχή της ρωσικής επιθετικότητας, η Σλοβακία δέχτηκε εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες, αν και πολλοί από αυτούς αργότερα πήγαν στην Τσεχία, τη Γερμανία ή την Αυστρία.

Αλλά η σχεδόν απεριόριστη αλληλεγγύη της Σλοβακίας με την Ουκρανία θα μπορούσε σύντομα να τελειώσει. Πρόωρες γενικές εκλογές θα διεξαχθούν στη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2023 . Το φαβορί είναι το κόμμα SMER-SD (Σοσιαλδημοκρατία), του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο, Ονομαστικά σοσιαλδημοκράτης, είναι στην πραγματικότητα εθνικιστής, συχνά υποστηρίζει έντονα δεξιές συντηρητικές απόψεις και από πολλές απόψεις παρόμοιο με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Όπως ο Όρμπαν, ο Φίκο είναι ανοιχτά «αντι-ουκρανικός» και φιλορώσος από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Εάν το SMER-SD κερδίσει τις εκλογές, ο Βίκτορ Όρμπαν θα είχε για πρώτη φορά σύμμαχο στον κύκλο των πολιτειών του Βίσεγκραντ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments