Διεθνή

CIA προς βελγικές μυστικές υπηρεσίες: Οι υποψίες πέφτουν στην Ουκρανία για τον Nord Stream

CIA προς βελγικές μυστικές υπηρεσίες: Οι υποψίες πέφτουν στην Ουκρανία για τον Nord Stream

Πηγή Φωτογραφίας: PowerGame

Λίγο μετά τις μυστηριώδεις εκρήξεις που έπληξαν τους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 κοντά στη Δανία, με αποτέλεσμα τη διαρροή τον περασμένο Σεπτέμβριο, η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) φέρεται να είπε στις βελγικές μυστικές υπηρεσίες ότι πίσω από αυτές πιθανόν να ήταν η Ουκρανία.

Το σαμποτάζ σημειώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022 και η Ρωσία κατηγορήθηκε ευθέως ότι το έκανε για να εκβιάσει τις δυτικές χώρες για να πιέσει τις ενεργειακές ροές.

Ωστόσο, βασιζόμενο σε καλά πληροφορημένες πηγές, το βελγικό ειδησεογραφικό μέσο De Tijd ανέφερε ότι αρκετές μυστικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της βελγικής (ADIV-SGRS), έλαβαν πληροφορίες πριν από αρκετούς μήνες από τη CIA ότι ίσως να είναι η Ουκρανία υπεύθυνη για το σαμποτάζ.

Οι αποκαλύψεις της De Tijd σχετικά με την πιθανή εμπλοκή της Ουκρανίας έρχονται μετά τις αποκαλύψεις της Washington Post την περασμένη Τρίτη ότι, τρεις μήνες πριν από το σαμποτάζ, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έμαθε ότι ο ουκρανικός στρατός είχε σχεδιάσει μια μυστική επίθεση στον αγωγό και ότι οι δύτες αναφέρονταν απευθείας στον αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μην έχει λάβει καμία σχετική ενημέρωση.

Το Σάββατο, η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι επιθέσεις ενδέχεται να είχαν σχεδιαστεί στην Πολωνία, ισχυρισμός που διερευνάται επί του παρόντος από τη Γερμανία.

Η υπουργός Άμυνας του Βελγίου Λουντιβίν Ντεντόντερ δεν θέλησε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις της De Tijd, ενώ δια στόματος εκπροσώπου της δήλωσε ότι «δεν θα μιλήσει για το έργο της [βελγικής] υπηρεσίας πληροφοριών ή για τις επαφές που έχει με υπηρεσίες εταίρους».

Ωστόσο, οι εμπνευστές του σαμποτάζ παραμένουν άγνωστοι, και η Ρωσία εξακολουθεί να θεωρείται ύποπτη ως ηθικός αυτουργός, ιδίως ενόψει των αποκαλύψεων που έκαναν τον περασμένο Απρίλιο τα σκανδιναβικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με ένα ρωσικό στρατιωτικό πρόγραμμα, το οποίο είχε ως στόχο να χαρτογραφήσει υπεράκτια αιολικά πάρκα, αγωγούς φυσικού αερίου και καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας και διαδικτύου στα ύδατα της Δανίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ρωσικά πλοία συλλογής πληροφοριών εθεάθησαν επίσης στα βελγικά και ολλανδικά χωρικά ύδατα.

Ωστόσο, η Ρωσία αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών στη Βόρεια Θάλασσα.

Εκτός του ότι προκάλεσαν οικολογική καταστροφή, οι εκρήξεις αυτές οδήγησαν επίσης σε ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στην αγορά φυσικού αερίου και σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 είχε ήδη θέσει στο προσκήνιο την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά το σαμποτάζ του Nord Stream επιτάχυνε την αναζήτηση άλλων προμηθευτών ενέργειας στην περιοχή.

Πριν από τον πόλεμο, η Γερμανία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο που προερχόταν από τη Ρωσία και οι δύο αγωγοί -που συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία- κατασκευάστηκαν από την κρατική ρωσική εταιρεία Gazprom για να μεταφέρουν 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου στη Γερμανία κάθε χρόνο.

Η γαλλική ενεργειακή εταιρεία Engie, η ολλανδική Gasunie και η γερμανική Wintershall είχαν επίσης επενδύσει στον Nord Stream 1.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments