Διεθνή

Ιταλοί καλούν σε αποχή από τα ζυμαρικά

Ιταλοί καλούν σε αποχή από τα ζυμαρικά

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Η χώρα των «μακαρονάδων» απέχει ένα βήμα από μια απεργία από το εθνικό φαγητό

Η χώρα των «μακαρονάδων» απέχει ένα βήμα από μια απεργία από το εθνικό φαγητό. Μια εβδομαδιαία πανεθνική απεργία ζυμαρικών θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αφού η κυβέρνηση αρνήθηκε να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών.

Καθώς η τιμή των ζυμαρικών στην Ιταλία αυξάνεται, οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ αυτού του βασικού προϊόντος αυξάνονται.

Οι Ιταλοί καταναλωτές έχουν βαρεθεί να βλέπουν την τιμή των ζυμαρικών να αυξάνεται δύο φορές πιο γρήγορα από τον ρυθμό πληθωρισμού. Αυτή τη Δευτέρα, μια ομάδα υπεράσπισης των καταναλωτών καλεί σε μια εβδομαδιαία εθνική απεργία ζυμαρικών από τις 22 Ιουνίου, αφού η κυβέρνηση στη Ρώμη πραγματοποίησε μια συνάντηση κρίσης τον περασμένο μήνα και αποφάσισε να μην παρέμβει στην τιμή.

« Η απεργία των μακαρονιών στοχεύει να δει αν η διατήρηση των ζυμαρικών στα ράφια θα μειώσει τις τιμές, σύμφωνα με τη μεγάλη αγγλοσαξονική παράδοση του μποϊκοτάζ των αγαθών », λέει ο Furio Truzzi, πρόεδρος του ομίλου Assoutenti. « Η τιμή των ζυμαρικών είναι απολύτως δυσανάλογη με το κόστος παραγωγής ».

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν πιο απότομα στην Ευρώπη από ό,τι σε άλλες προηγμένες οικονομίες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Ιαπωνία, λόγω του αυξανόμενου κόστους ενέργειας και εργασίας, καθώς και του γεγονότος των συνεπειών του πολέμου που ηγήθηκε η Ρωσία στην Ουκρανία, ιδίως στην τιμή του σκληρού σίτου. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το κόστος των βασικών ειδών διατροφής μειώνεται για μήνες μετά την επίτευξη υψηλού ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού για το αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ζυμαρικών.

Καταστήματα και προμηθευτές κατηγορούνται ότι τροφοδοτούν τον «πληθωρισμό» (που συνδυάζει τις έννοιες της απληστίας και της αύξησης των τιμών). Αλλά οι οικονομολόγοι λένε ότι τα κέρδη λιανικής έχουν παραμείνει σταθερά και το πρόβλημα έγκειται στην αύξηση του κόστους παραγωγής τροφίμων.

Η ιταλική κυβέρνηση λέει ότι θα ενισχύσει την παρακολούθηση των τιμών συνεργαζόμενη στενότερα με τις 20 περιφέρειες της χώρας, αλλά δεν θα επιβάλει όρια.

Ενώ το πακέτο ζυμαρικών παραμένει ένα από τα πιο προσιτά είδη σε πολλά καροτσάκια παντοπωλείου, ο ψυχολογικός αντίκτυπος της ανοδικής τιμής του πλήττει σκληρά τα σπίτια, ειδικά καθώς οι οικογένειες απορροφούν υψηλότερες τιμές σε οτιδήποτε, από ζάχαρη και ρύζι μέχρι ελαιόλαδο και πατάτες.

Οι τετραμελείς ιταλικές οικογένειες ξοδεύουν κατά μέσο όρο 915 ευρώ περισσότερα ετησίως σε είδη παντοπωλείου, αύξηση σχεδόν 12%, για συνολικά 7.690 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τον Assoutenti. Το ένα τρίτο των Ιταλών έχει μειώσει τις δαπάνες του για είδη παντοπωλείου, σύμφωνα με επιθεωρητές της SWG, και σχεδόν οι μισοί ψωνίζουν σε εκπτωτικά καταστήματα.

Αλλά ακόμη και οι μειώσεις δεν είναι πια όπως ήταν, και η κατάσταση είναι πιο δύσκολη για τους συνταξιούχους. « Πριν, μπορούσες να πάρεις δύο πακέτα (ζυμαρικά) για 1 ευρώ », λέει ο Carlo Compellini, ένας συνταξιούχος που ψώνιζε στο κέντρο της Ρώμης. « Σήμερα με 2 ευρώ έχουμε τρία ».

Ο πληθωρισμός βάζει τις μικρές απολαύσεις πέρα ​​από πολλούς, δημιουργώντας ένα νέο χάσμα μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων.

Το πρόσφατο άνοιγμα ενός Sacher Café στην Τεργέστη προκάλεσε πρόσφατα επικρίσεις σε τοπικό επίπεδο λόγω των υψηλών τιμών που εμφανίζονται. Ερωτηθείς σχετικά με τις καταγγελίες ότι μια φέτα από το διάσημο βιεννέζικο κέικ σοκολάτας ήταν πολύ ακριβό (σχεδόν 10 ευρώ), ο δήμαρχος Ρομπέρτο ​​Ντιπιάτσα απάντησε με ειλικρίνεια: “Αν έχετε τα χρήματα, πάρτε τα. Εάν δεν έχετε, δεν έχετε ένα , κοίτα “. Κάτι που να θυμίζει την παρατήρηση που αποδίδεται στη Μαρία-Αντουανέτα, σε αυτή την ιταλική πόλη με πολλές αυστροουγγρικές επιρροές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments