Διεθνή

Κάλεσμα Μακρόν για τερματισμό της ιρανικής στήριξης προς τη Ρωσία

Κάλεσμα Μακρόν για τερματισμό της ιρανικής στήριξης προς τη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από το Ιράν να σταματήσει να υποστηρίζει τη Ρωσία στην εισβολή της στην Ουκρανία τερματίζοντας την αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σε μια 90λεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί το Σάββατο, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων σε δελτίο Τύπου.

Ο Μακρόν «προειδοποίησε για τις σοβαρές συνέπειες, τόσο σε επίπεδο ασφάλειας όσο και σε ανθρωπιστικό επίπεδο, της παράδοσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν στη Ρωσία και κάλεσε την Τεχεράνη να τερματίσει αμέσως αυτή την υποστήριξη που τροφοδοτεί τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

Την Παρασκευή είχε προηγηθεί η προειδοποίηση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου ότι η Ρωσία «λαμβάνει εξοπλισμό από το Ιράν για την κατασκευή εργοστασίου κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών» στο έδαφός της και αναμένεται «να είναι πλήρως λειτουργικός στις αρχές του επόμενου έτους».

Ο Μακρόν και ο Ραϊσί «συζήτησαν πώς να προωθήσουν τις σχέσεις, ιδίως τις εν εξελίξει (πυρηνικές) διαπραγματεύσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις», ανέφερε Ιρανός αξιωματούχος, σύμφωνα με τις αναφορές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Όσον αφορά τα πυρηνικά, ο Μακρόν «εξέφρασε την ανησυχία του για την τρέχουσα πορεία του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ενώ επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας και των Ευρωπαίων εταίρων της να βρουν μια διπλωματική λύση στο ζήτημα αυτό», ανέφερε το Γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Μακρόν «τόνισε επίσης τη σημασία της λήψης από την Τεχεράνη συγκεκριμένων μέτρων αποκλιμάκωσης και της εφαρμογής, πλήρως και χωρίς καθυστέρηση, των διεθνών υποχρεώσεών της, καθώς και των δεσμεύσεων που ανέλαβε έναντι του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας» στις 4 Μαρτίου.

Επιπλέον, ο Μακρόν και ο Ραϊσί συζήτησαν την περιφερειακή κατάσταση. Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε «τη σταθερή δέσμευση της Γαλλίας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή» και την «επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων»

Στο τέλος της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ιρανό ομόλογό του για την απελευθέρωση δύο Γάλλων ομήρων στις 12 Μαΐου, αλλά ζήτησε την απελευθέρωση άλλων τεσσάρων Γάλλων πολιτών που εξακολουθούν να κρατούνται στο Ιράν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments