Διεθνή

«Πολλοί τον αγάπησαν, πολλοί τον μίσησαν»

«Πολλοί τον αγάπησαν, πολλοί τον μίσησαν»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου//REUTERS/Remo Casilli/File Photo

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης που κυβέρνησε την Ιταλία για εννέα χρόνια, πέθανε σε ηλικία 86 ετών τη Δευτέρα, 12 Ιουνίου, από λευχαιμία.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης που κυβέρνησε την Ιταλία για εννέα χρόνια, πέθανε σε ηλικία 86 ετών τη Δευτέρα, 12 Ιουνίου, από λευχαιμία. Με το παρατσούκλι «ο Αθάνατος» για τη μακροζωία του στην πολιτική, ο γερουσιαστής και επιχειρηματίας, που έχει σημαδέψει βαθιά το πολιτικό τοπίο της χώρας του, εισήχθη ξανά την Παρασκευή στο νοσοκομείο, όπου έμεινε πολλές φορές. Το ταξίδι αυτού του «αιώνιου φαντάσματος», του οποίου ο πολιτικός θάνατος έχει ανακοινωθεί λανθασμένα πολλές φορές, συγχωνεύεται με την ιταλική ιστορία των τελευταίων τριάντα ετών.

«Η κρατική κηδεία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 86 ετών στο νοσοκομείο San Raffaele του Μιλάνου, θα γίνει την Τετάρτη στο Duomo του Μιλάνου», ανακοίνωσε ο μεγαλοπρεπής καθεδρικός ναός της πρωτεύουσας της Λομβαρδίας, ανακοίνωσε η μητρόπολη Μιλάνου.

Η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, Τζόρτζια Μελόνι, χαιρέτισε τη μνήμη του συμμάχου της Σίλβιο Μπερλουσκόνι, βλέποντας σε αυτόν «έναν από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της Ιταλίας» . «Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν πάνω από όλα μαχητής. Ήταν ένας άνθρωπος που δεν φοβόταν να υπερασπιστεί τις πεποιθήσεις του και ήταν ακριβώς το θάρρος του και η αποφασιστικότητά του που τον έκαναν έναν από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της Ιταλίας», είπε σε βίντεο που έστειλε το υπουργικό συμβούλιο .

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο ίδιος νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο, χαιρέτισε έναν «πρωταγωνιστή της ιταλικής πολιτικής ζωής που έχει αναλάβει δημόσιες ευθύνες με ενεργητικό ταμπεραμέντο» , σε τηλεγράφημα που υπέγραψε εκ μέρους του ο Υπουργός Εξωτερικών και νούμερο δύο της Ιεράς Έδρας, Καρδινάλιος Pietro Parolin.

Για τους θαυμαστές, ο τρεις φορές πρωθυπουργός ήταν ένας ικανός και χαρισματικός πολιτικός που προσπάθησε να ανυψώσει την Ιταλία στην παγκόσμια σκηνή. Για τους επικριτές, ήταν ένας λαϊκιστής που απείλησε να υπονομεύσει τη δημοκρατία χρησιμοποιώντας την πολιτική εξουσία ως εργαλείο για να πλουτίσει προσωπικά και να εμπλουτίσει τις επιχειρήσεις του. Για τον Ιταλό υπουργό Άμυνας Guido Crosetto, ο θάνατος του Silvio Berlusconi «αφήνει ένα μεγάλο κενό». «Τον αγαπούσα τόσο πολύ. Αντίο Σίλβιο », έγραψε στο Twitter.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υπενθύμισε τη διχαστική κληρονομιά του Μπερλουσκόνι με ανάρτησή του. «Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σημάδεψε την ιστορία αυτής της χώρας. Πολλοί τον αγάπησαν, πολλοί τον μισούσαν. Όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ο αντίκτυπός του στην πολιτική ζωή, αλλά και στην οικονομική, αθλητική και τηλεόραση, ήταν άνευ προηγουμένου», έγραψε , ευχόμενος σε όσους «θα λείψουν» να «είναι ελαφριά [του] η γη  » .

«Από σήμερα θα αφιερώσουμε όλες μας τις προσπάθειές για να συνεχίσουμε τους χίλιους δρόμους που είδατε και στη συνέχεια χάραξαν» , δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης του κόμματος της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος χαρακτήρισε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως «έναν σπουδαίο άνθρωπο και μεγάλος Ιταλός». «Ένας από τους σπουδαιότερους όλων των εποχών, σε κάθε τομέα, από κάθε άποψη, ασυναγώνιστος», πρόσθεσε. «Τεράστιος πόνος. Απλά ευχαριστώ Πρόεδρε, ευχαριστώ Σίλβιο », έγραψε στο Twitter ο Αντόνιο Ταγιάνι, υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments