Οι νέες τεχνολογίες στις επιχειρήσεις συμβάλλουν στην προστασία του πλανήτη
Πηγή Φωτογραφίας: polytechnikanea.gr
Η υιοθέτηση της «νέας γενιάς» τεχνολογιών, που περιλαμβάνουν τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G), τη ρομποτική και την επαυξημένη ή εικονική πραγματικότητα, δεν οδηγεί μόνο στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, αλλά συμβάλλει και στον περιορισμό του ενεργειακού αποτυπώματός τους. Αυτό είναι ένα από τα βασικά ευρήματα πρόσφατης μελέτης της συμβουλευτικής εταιρείας EY, όπου τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες συμφωνούν ότι οι αναδυόμενες τεχνολογίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των επιχειρήσεων. Από μια διαφορετική ανάγνωση της ίδιας έρευνας προκύπτει ότι η επίτευξη των στόχων για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG) αποτελεί προϋπόθεση για την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών. Όχι άδικα, εάν σκεφτεί κάποιος ότι η αποτελεσματικότητα της στρατηγικής καθορίζει την επιβίωση και την επιτυχία μιας επιχείρησης, δεδομένου ότι λαμβάνεται υπόψη από τις τράπεζες και τους οίκους αξιολόγησης για την παροχή χρηματοδότησης.
Προς την κατεύθυνση αυτή το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει δημιουργήσει τον δείκτη ESG, που παρακολουθεί τη χρηματιστηριακή απόδοση των εισηγμένων που εφαρμόζουν κριτήρια βιωσιμότητας και κοινωνικής ευθύνης. Ταυτόχρονα, βάσει του νέου ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου και της οδηγίας CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις (με κριτήριο το ύψος του κύκλου εργασιών κ.τ.λ.), σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είναι υποχρεωμένες σε πρώτη φάση να δημοσιεύουν τις επιδόσεις τους σε σχέση με το αποτύπωμά τους στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Η εν λόγω οδηγία τέθηκε σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2023 και θα πρέπει να υιοθετηθεί από τo εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών έως τον Ιούλιο του 2024. Το σκεπτικό πίσω από τον συγκεκριμένο ευρωπαϊκό κανονισμό είναι ότι οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμβάλλουν έμμεσα (π.χ. χρηματοδοτώντας ενεργοβόρες βιομηχανίες) σε πολύ μεγάλο βαθμό στις εκπομπές αέριων ρύπων παγκοσμίως. Έτσι, στόχος είναι τα κεφάλαια να κατευθύνονται σε επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια αειφορίας.
Με τα δεδομένα αυτά, δεν προκαλεί απορία γιατί η πλειονότητα των επιχειρήσεων θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την υιοθέτηση των κριτηρίων ESG για την επένδυση στις αναδυόμενες τεχνολογίες. Μάλιστα, βάσει της έρευνας της EY, οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις προτιμούν να επιλέγουν προμηθευτές που κατανοούν τις επιπτώσεις που προκαλεί στο περιβάλλον η τεχνολογία που διαθέτουν. Κατ’ επέκταση, προέχει για τις επιχειρήσεις το εάν οι προμηθευτές τους διαθέτουν μια ξεκάθαρη στρατηγική βιωσιμότητας, με την ανταγωνιστική τιμολόγηση των προϊόντων τους να έπεται.
Κοινός τόπος, όμως, για τις επιχειρήσεις είναι το γεγονός ότι οι αναδυόμενες τεχνολογίες μπορούν να συνεισφέρουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους στους στόχους βιωσιμότητας. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η βελτίωση των μετρήσεων των επιδόσεων βιωσιμότητας αποτελούν δύο από τα βασικά κριτήρια που λειτουργούν καθοριστικά για τις επιχειρήσεις.
Ως προς τις νέες τεχνολογίες και τη βιωσιμότητά τους, τα δίκτυα 5G φαίνεται ότι κρατούν τα σκήπτρα, καθώς έχουν περιορισμένο ενεργειακό αποτύπωμα συγκριτικά με το 4G. Δεν καταναλώνουν μόνο λιγότερη ενέργεια, αλλά προσφέρουν και υψηλότερη ταχύτητα και μεγαλύτερη αξιοπιστία. Για παράδειγμα, μια εγκατάσταση 5G απαιτεί μόλις το 15% της ενέργειας ενός αντίστοιχου 4G για τη μετάδοση των ίδιων δεδομένων. Για τον λόγο αυτόν, η μετάβαση στο 5G, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξοικονόμηση 0,5 δισ. τόνων CO2 έως το 2030.
Πηγή: kathimerini.gr//Δημήτρης Δελεβέγκος
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας