Εθνική θλίψη για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi
Σε ανείπωτη τραγωδία εξελίσσεται το ναυάγιο που έγινε ανοιχτά της Πύλου, καθώς έως τις 6μμ, το Λιμενικό Σώμα έχει ανασύρει τουλάχιστον 59 σωρούς από τη θάλασσα. Στη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης έχουν περισυλλεγεί 104 άνθρωποι. Δυστυχώς, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για εκατοντάδες επιβαίνοντες και επιπλέον νεκρούς.
Στην Καλαμάτα μετέβη εκτάκτως για το ναυάγιο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ενώ ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό κ. Ιωάννη Σαρμά.
Οι κομματικές δραστηριότητες της ημέρας ακυρώνονται λόγω του πολύνεκρου ναυαγίου.
Το μοιραίο αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία. Οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν περί τις 2:30πμ από τις αντίστοιχες ιταλικές και τέθηκαν σε επιφυλακή τα νοσοκομεία της Τρίπολης, της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας, καθώς επίσης και της Σπάρτης.
Προς το παρόν, οι διασωθέντες οδηγούνται προς το νοσοκομείο της Καλαμάτας. Οι μετανάστες προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη.
Σε εφαρμογή τέθηκε το ειδικό σχέδιο διαχείρισης ανθρωπίνων απωλειών της Πολιτικής Προστασίας μετά από αίτημα του λιμενικού σώματος, το οποίο προβλέπει τις ενέργειες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε περιπτώσεις μαζικών απωλειών από δυστυχήματα, φυσικές καταστροφές ή από τρομοκρατικές ενέργειες.
Άγνωστες παραμένουν οι ακριβείς συνθήκες για τα αίτια που οδήγησαν στην ανατροπή και βύθιση του σκάφους που μετέφερε τους μετανάστες από τη Λιβύη στα διεθνή ύδατα, καθώς επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες, ενώ παραμένει το ερώτημα για ποιο λόγο σταμάτησαν ξαφνικά οι μηχανές του, όπως μεταφέρουν οι μαρτυρίες. Το πλοίο επέπλεε επί πέντε ημέρες υπό καλές και ομαλές καιρικές συνθήκες. Στην περιοχή πνέανε άνεμοι εντάσεως δύο και τριών μποφόρ.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για την αιτία της τραγωδίας που συνδυάζεται με μαρτυρίες ότι η ανατροπή και η βύθιση έγινε «ξαφνικά» είναι, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, στην ΕΡΤ, να μετακινήθηκαν ομαδικά άνθρωποι στα αμπάρια και να δημιούργησαν συνθήκες «μετατόπισης φορτίου».
Κανένας από τους διασωθέντες δεν έφερε σωσίβιο, κατά πάγια δουλεμπορική πρακτική.
Εικάζεται ότι, πιθανώς, υπήρξε μετατόπιση ενός αριθμού παράτυπων μεταναστών και τέθηκε ζήτημα ισορροπίας για το αλιευτικό.
Αναφέρεται ότι πρόκειται για τη λεγόμενη «διαδρομή της Καλαβρίας». Η διαδρομή αυτή ισχύει, όταν δουλεμπορικές δομές επιχειρούν να αποφύγουν τα παράλια της Τουρκίας και ενδεχόμενες δυναμικές επαναπροωθήσεις Έτσι επιλέγουν συχνά τη Λιβύη, γεγονός που συνεπάγεται χιλιάδες επιπρόσθετα μίλια ταξιδιού, και μέσω της Λιβύης προσπαθούν να προσεγγίσουν τη Νότια Ιταλία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας