Global News

Le Monde: Ο Πούτιν σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη συμφωνία των σιτηρών

Le Monde: Ο Πούτιν σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη συμφωνία των  σιτηρών

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Ρωσία απειλεί τακτικά να αποχωρήσει από αυτή τη συμφωνία που συνήφθη τον Ιούλιο του 2022 με τη χορηγία των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας.

Η Ρωσία σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη συμφωνία για τις εξαγωγές  ουκρανικών δημητριακών λόγω ιδίως της μη τήρησης, σύμφωνα με τη Μόσχα, ρητρών για την εξαγωγή ρωσικών λιπασμάτων, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. «Σκεφτόμαστε τώρα να αποχωρήσουμε από αυτή τη συμφωνία σιτηρών (…) Πολλοί όροι που επρόκειτο να εφαρμοστούν δεν έχουν τηρηθεί δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί τους θαλάσσιους διαδρόμους που προβλέπονται σε αυτή τη συμφωνία για να επιτεθεί στον ρωσικό στόλο με drones. Ρωσικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα  δέχτηκε επίθεση από drone χθες ή προχθές διαβεβαίωσε, φαίνοντας να αναφέρεται σε επίθεση εναντίον ρωσικού πλοίου με τηλεκατευθυνόμενες εκτοξεύσεις που η Μόσχα ισχυρίστηκε την Κυριακή ότι απέτρεψε.

Για τους Ρώσους στρατιώτες που πολεμούν στο μέτωπο, « μάλλον δεν είναι σαφές γιατί διατηρούμε αυτή τη συμφωνία », είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ρωσία απειλεί τακτικά να αποχωρήσει από αυτήν την ουκρανική συμφωνία σιτηρών που συνήφθη τον Ιούλιο του 2022 με τη χορηγία των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας. Τη Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «ανησυχεί » για το μέλλον της συμφωνίας, διαβεβαιώνοντας ότι « εργάζεται σκληρά » για την παράτασή της μετά τις 18 Ιουλίου. Αυτή η κρίσιμη συμφωνία που βοήθησε στην άμβλυνση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τη σύγκρουση στην Ουκρανία έχει παραταθεί αρκετές φορές από τότε, την τελευταία του Μαΐου, για δύο μήνες, μετά από έντονες διαπραγματεύσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments