Επίδομα πληθωρισμού και για τον καγκελάριο
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνει τον καγκελάριο και τους υπουργούς στους εργαζομένους που θα λάβουν εφάπαξ επίδομα πληθωρισμού 3.000 ευρώ. Μήπως δεν θα έπρεπε να το δεχθούν;
Δικαιούται ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς και οι υπουργοί της συγκυβέρνησης να λάβουν το εφάπαξ αφορολόγητο επίδομα πληθωρισμού ύψους 3.000 ευρώ, που λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα; Ναι, σύμφωνα με σχέδιο νόμου του γερμανικού υπ. Εσωτερικών, το οποίο δεν εξαιρεί από καταβολή του εφάπαξ επιδόματος τον καγκελάριο και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπ. Εσωτερικών, αναφέρει η ιστοσελίδα tagesschau.de, το εν λόγω επίδομα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πληθωρισμού προκύπτει από τη συλλογική σύμβαση για τους υπαλλήλους σε κρατικές υπηρεσίες της ομοσπονδίας και των κρατιδίων.
Με άλλα λόγια η συλλογική σύμβαση αφορά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων καθώς επίσης δικαστές, στρατιωτικούς και μέλη της γερμανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες το σχέδιο νόμου για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να τεθεί προσεχώς σε κοινοβουλευτική διαβούλευση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πότε ακριβώς.
Κριτική από Ένωση Φορολογούμενων και αντιπολίτευση
Η πρόβλεψη καταβολής του επιδόματος πληθωρισμού στον καγκελάριο και τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης, ακόμη κι αν είναι νομότυπη και παρεπόμενη συνέπεια των μισθολογικών προσαρμογών για το σύνολο των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις.
Ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Μάριο Τσάγια μιλώντας στην Βild αναφέρει ότι “πολλοί εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα πρέπει να βάζουν χρήματα στην άκρη από παντού, εξαιτίας του πληθωρισμού και των υψηλών τιμών της ενέργειας. Αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη επίδομα πληθωρισμού. Προκαλεί λοιπόν ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση θέλει να καταβάλει ένα τέτοιο επίδομα από τα χρήματα των φορολογούμενων σε υπουργούς με εξαψήφιο ετήσιο εισόδημα”.
Επικριτική εμφανίζεται και συμπρόεδρος της Αριστεράς Ζανίν Βίσλερ: “Πάντα υποστηρίζουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη πρέπει να υποστηριχθούν γενναιόδωρα. Ο καγκελάριος και το υπουργικό του συμβούλιο αναμφίβολα δεν αποτελούν μέρος αυτών”. Μάλιστα η ίδια εκτιμά ότι “είναι εν τέλει ζήτημα ευπρέπειας να γίνει μια σχετική ρύθμιση και να μην δεχθούν αυτό το επίδομα”.
Έντονη είναι και η αντίδραση της Ένωσης Φορολογούμενων, με τον πρόεδρό τους Ράινερ Χολτσνάγκελ να ζητά “είτε την άμεση αλλαγή του νόμου, είτε τη συμβολική παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου από την καταβολή αυτού του ειδικού επιδόματος”.
Βild: Τα μισθολογικά του υπ. Συμβουλίου στο μικροσκόπιο
Σε αυτό το πλαίσιο ενδιαφέρον έχουν και τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυριακάτικη Bild σχετικά με τις απολαβές του καγκελαρίου και των μελών του υπουργικού συμβουλίου και τις εκτιμήσεις για τις αυξήσεις που μπορούν να λάβουν.
Συγκεκριμένα, ο καγκελάριος Σολτς λαμβάνει μηνιαίο μισθό ύψους 20.703 ευρώ, βουλευτική αποζημίωση 5.162 και αφορολόγητο επίδομα 4.567 ευρώ. Μελλοντικά προβλέπεται αύξηση μισθού ύψους 1.306 ευρώ και από πρώτης Ιουλίου αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 134 ευρώ. Σε αυτά αναμένεται να προστεθεί το εφάπαξ αφορολόγητο επίδομα ύψους 3.000 ευρώ.
Αντίστοιχα ένας κορυφαίος υπουργός, όπως ο υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, λαμβάνει υπουργικό μισθό 16.815 ευρώ μηνιαίως, βουλευτική αποζημίωση 5.162 ευρώ και αφορολόγητο επίδομα που ανέρχεται στα 3.851 ευρώ. Μελλοντικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Βild, προβλέπονται αύξηση μισθού ύψους 1.100 ευρώ, αύξηση βουλευτικής αποζημίωσης 134 ευρώ συν το επιπλέον εφάπαξ αφορολόγητο επίδομα 3.000 ευρώ.
Πηγή: Deutsche Welle
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας