Γερμανία: Το ζήτημα της απαγόρευσης του AfD επιστρέφει
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουνίου από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και διερευνά την πιθανότητα απαγόρευσης της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) προκάλεσε σάλο στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία. Η μελέτη υποστηρίζει ότι το AfD αποτελεί πλέον τέτοιο κίνδυνο για τη δημοκρατική τάξη της χώρας ” που το κόμμα θα μπορούσε να απαγορευτεί από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο “.
Το AfD μπορεί να απαγορευτεί νομικά επειδή οι ρητοί του στόχοι είναι « η εξάλειψη της ελεύθερης δημοκρατικής βασικής τάξης » και « η κατάργηση της εγγύησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας » που κατοχυρώνεται στο γερμανικό σύνταγμα, ισχυρίζεται το ινστιτούτο.
Το AfD, που δημιουργήθηκε το 2013, έχει κατηγορηθεί ότι έχει αντιδημοκρατικές τάσεις, παρά το γεγονός ότι υποστηρίζει επίσημα τη δημοκρατία στη Γερμανία.
Η απαγόρευση του AfD έχει ήδη εξεταστεί στη Γερμανία.
Πέρυσι, ένα δικαστήριο αποφάσισε ότι το κόμμα πρέπει να θεωρηθεί δυνητική απειλή για τη δημοκρατία, ανοίγοντας το δρόμο για να τεθεί υπό παρακολούθηση από τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας.
Νωρίτερα φέτος, η Γερμανία αποφάσισε να χαρακτηρίσει τη νεολαία του AfD, τη Young Alternative for Germany, ως εξτρεμιστική ομάδα. Νομικά, η επίσημη κατηγορία για εξτρεμισμό είναι η τελευταία προτού εκδοθεί οριστική απαγόρευση.
Οι εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν επίσης χαρακτηρίσει το τμήμα της Θουριγγίας του κόμματος ως ακροδεξιά ομάδα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ηγέτης της, Μπγιορν Χέκε, κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε σκόπιμα ένα ναζιστικό σύνθημα σε μια εκδήλωση εκστρατείας τον Μάιο του 2021.
Ενώ η μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για την απαγόρευση του κόμματος στη Γερμανία, το AfD εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση μετατρέποντας την καταδίκη του σε «έκκληση στα όπλα» για τους υποστηρικτές του.
Το ακροδεξιό κόμμα, που αντιτίθεται στο Ισλάμ, τη μετανάστευση και την ΕΕ, ανησυχεί τη γερμανική πολιτική τάξη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Politico, η υποστήριξή του αυξήθηκε από 10% τον περασμένο Ιούνιο σε 18% σήμερα.
Το σχόλιο σας