Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι πρότεινε ένα σχέδιο για την εκτόνωση των εντάσεων με τη γειτονική Σερβία και στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, μια περιοχή με Σερβική πλειοψηφία, μετά από εβδομάδες αναταραχών και αστάθειας που απείλησαν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες της Δύσης για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.
Σε επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, με ημερομηνία 12 Ιουνίου, ο Κούρτι προσφέρει ένα σχέδιο για τη μείωση των εντάσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας και αναφέρει τη βούληση για τη διοργάνωση νέων εκλογών.
Η κίνηση έρχεται μετά τις εντάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο μεταξύ των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και του σερβικού πληθυσμού — ένα μικρό μέρος της πλειοψηφίας του πληθυσμού της χώρας στο βορρά — πυροδότησε βία τα τελευταία χρόνια, ωθώντας το ΝΑΤΟ να αναπτύξει επιπλέον 700 ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει και τις δύο πλευρές με «αρνητικές συνέπειες» εάν δεν εκτονωθούν οι εντάσεις, αν και η κριτική φαίνεται ότι στόχευε περισσότερο στον Κούρτι παρά στον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Αυτή η νέα κλιμάκωση μεταξύ του Βελιγραδίου και της πρώην επαρχίας του, η οποία κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, έρχεται τρεις μήνες αφότου οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για την εφαρμογή της συμφωνίας που υποστηρίζεται από την Ε. Ε. με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων.
Το πρώτο σημείο του σχεδίου του Κούρτι αφορά την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στους τέσσερις σερβοκρατούμενους δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
«Η κατάσταση στο βορρά δεν είναι φυσιολογική εδώ και πολύ καιρό, αλλά η κλιμάκωση της 29ης Μαΐου καθιστά επείγον να προσαχθούν στη δικαιοσύνη όλοι όσοι έχουν καταφύγει στη βία κατά της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, της KFOR και των μέσων ενημέρωσης», ανέφερε η επιστολή.
Το δεύτερο βήμα θα ήταν η «άμεση απόσυρση των βίαιων ομάδων» από το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και ο τερματισμός όλων των εγκληματικών ενεργειών κατά των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου.
Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, αυτό θα περιλαμβάνει επίσης τον «παροπλισμό» των αστυνομικών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου σε τρία δημοτικά κτίρια στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Το τρίτο σημείο ζητά από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, την αποστολή του ΝΑΤΟ (KFOR) και την αποστολή κράτους δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EULEX) να «διεξάγουν κοινές αξιολογήσεις ασφαλείας κάθε 15 ημέρες για να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές και ασφαλές περιβάλλον για όλους και να υποστηρίξουν τα μέτρα κράτους δικαίου “.
Το τέταρτο σημείο ζητά από την Πρίστινα να «συντονιστεί με όλους τους παράγοντες και να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές στους τέσσερις δήμους του βορρά».
Το τελευταίο σημείο ζητά από το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να επιστρέψουν στον διάλογο υπό τη μεσολάβηση της ΕΕ και από τις Βρυξέλλες να καταρτίσουν σχέδιο για την εφαρμογή των συμφωνιών.
Η ΕΕ πρέπει «να διασφαλίσει ότι η εφαρμογή της βασικής συμφωνίας και του παραρτήματος εφαρμογής της υπόκειται σε ένα δίκαιο και ισορροπημένο διαδοχικό σχέδιο».
Στην επιστολή του προς τον Μπορέλ, ο Κούρτι ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος και ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξανταρ Βούτσιτς θα μπορούσαν να συναντηθούν στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, αν και δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από τον αξιωματούχο της ΕΕ τη στιγμή της δημοσίευσης αυτού του άρθρου.