Ελλάδα

Ψήφος εμπιστοσύνης σε ελληνική οικονομία και τράπεζες από το Παρίσι

Με προεξοφλημένη την εκτίμηση ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επανέλθουν στο τιμόνι της χώρας με ισχυρή αυτοδυναμία, οι ξένοι επενδυτές έχουν σβήσει από την ατζέντα τους τον κίνδυνο της πολιτικής αβεβαιότητας και αναμένουν συνέχεια των μεταρρυθμίσεων με αποφασιστικό βηματισμό.

Τεράστια είναι η αισιοδοξία των ξένων επενδυτών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, όπως φάνηκε από τις επαφές των Ελλήνων τραπεζιτών στο Παρίσι, στο πλαίσιο του τραπεζικού συνεδρίου της Goldman Sachs που ολοκληρώνεται σήμερα.

Με προεξοφλημένη την εκτίμηση ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επανέλθουν στο τιμόνι της χώρας με ισχυρή αυτοδυναμία, οι ξένοι επενδυτές έχουν σβήσει από την ατζέντα τους τον κίνδυνο της πολιτικής αβεβαιότητας και αναμένουν συνέχεια των μεταρρυθμίσεων με αποφασιστικό βηματισμό. Το τι ακριβώς αναμένουν οι Έλληνες τραπεζίτες από μια νέα διακυβέρνηση της ΝΔ τέθηκε στο επίκεντρο των ερωτήσεων των ξένων επενδυτών προς τους CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και των αντίστοιχων CFO και επικεφαλής των τμημάτων σχέσεων με επενδυτές που συμμετείχαν στο συνέδριο της GS. Οι συζητήσεις έγιναν με φόντο την επενδυτική βαθμίδα, την οποία οι ξένοι επενδυτές πιθανολογούν ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου, καθώς και με την προοπτική ρυθμού ανάπτυξης 3,5% φέτος και σταθερά γύρω στο 3% ετησίως τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που η χώρα μας απώλεσε το 2012, θα ξαναβάλει την Ελλάδα στον χάρτη διεθνών θεσμικών επενδυτικών κεφαλαίων ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία εκ του καταστατικού τους μπορούν να επενδύσουν μόνο σε αγορές που έχουν το investment grade. Πρακτικά, η Ελλάδα θα μπορεί να προσελκύσει δεκαπλάσια επενδυτικά κεφάλαια που θα κατευθυνθούν τόσο στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, όσο και στην αγορά των μετοχών.

Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, οι ξένοι επενδυτές διαπιστώνουν μεγάλη πρόοδο και αναμένουν μεγάλες προοπτικές περαιτέρω ανόδου. Όπως ανέφεραν τραπεζίτες στο insider.gr, θέματα όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ή οι ομολογιακές εκδόσεις για την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL, δεν απασχόλησαν καθόλου τις συζητήσεις στο Παρίσι. Αντιθέτως, εκείνο που σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης και η τεράστια δυναμική που δίνει στα αναπτυξιακά έργα αλλά και στις τράπεζες να μεγαλώσουν την πίτα των εσόδων τους. Γίνεται λόγος για μια ιστορική ευκαιρία που μπορούν να αξιοποιήσουν τράπεζες και κράτος προκειμένου να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας, γινόμενο πιο ανταγωνιστικό και μαγνήτης για τις επενδύσεις.

Σε επίπεδο των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, πέρα από τη μεγάλη δυναμική για διεύρυνση των εργασιών και των εσόδων τους με καίρια τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης, οι επενδυτές ρώτησαν να μάθουν για τους στόχους της πιστωτικής επέκτασης στα επιχειρηματικά και στα στεγαστικά δάνεια. Όπως ανέφεραν οι επενδυτές στο Παρίσι, αναμένουν ισχυρά έσοδα για τις ελληνικές τράπεζες τα επόμενα 2 – 3 χρόνια και διψήφιο ποσοστό πιστωτικής επέκτασης.

Ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος για τους ξένους επενδυτές ήταν η αύξηση των καταθέσεων και η πρόβλεψή τους ότι θα υπάρξει σημαντική μετακίνηση ρευστότητας προς αμοιβαία κεφάλαια, καθώς οι αγορές είναι καλές και οι καταθέτες θα αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις. Όπως επεσήμαναν τα 12 δισ. ευρώ που διαχειρίζονται Έλληνες επαγγελματίες διαχειριστές, αντιστοιχούν περίπου στο 6,5% των συνολικών καταθέσεων και το ποσοστό υπολείπεται σημαντικά των αντίστοιχων επενδύσεων στην ευρωζώνη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο