Στον απόηχο της χθεσινής τραγωδίας, στελέχη του Λιμενικού Σώματος εκτιμούν ότι θα αυξηθεί ο αριθμός παρόμοιων περιστατικών, δεδομένου ότι αυξάνει ο αριθμός των μεταναστών οι οποίοι είτε από τα τουρκικά παράλια είτε από τη Βόρεια Αφρική ταξιδεύουν κυρίως προς την Ιταλία για να μεταβούν πιο εύκολα στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Τα σκάφη, που κυρίως ξεκινούν από τα παράλια της Βόρειας Αφρικής, είναι παλαιά και πολλά από αυτά κακοσυντηρημένα, ενώ ο αριθμός των επιβατών είναι πολύ υψηλότερος από τον επιτρεπόμενο. Στην Ιταλία, η αύξηση που σημειώνεται στις προσφυγικές ροές είναι μεγάλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, μέχρι και τις 11 Ιουνίου η αύξηση είναι 150% (54.205 άτομα σε σχέση με 21.712 το 2022), κυρίως από Τυνησία, Λιβύη και Τουρκία μέσω Ελλάδας, ενώ συνολικά στη Μεσόγειο μέσα στους πρώτους έξι μήνες του χρόνου έχουν αποβιώσει περισσότεροι από 1.000 μετανάστες.
Σε μια μάλλον ανύποπτη χρονική στιγμή, τον περασμένο Ιανουάριο, ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης είχε επισημάνει ότι «η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση για το μέλλον. Η γεωγραφική θέση της Πατρίδας μας, σε συνδυασμό με τις εξωτερικές απειλές, δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης και έχουμε χρέος να το διαφυλάξουμε. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πρόκληση που θα προκύψει στο Μεταναστευτικό. Έχουμε τις υποδομές, την τεχνογνωσία, το ανθρώπινο δυναμικό και πάνω από όλα την αποφασιστικότητα».
Σε διεθνή ύδατα
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το χθεσινό ναυάγιο, το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε μόλις εισήλθε σε διεθνή ύδατα αλλά την ευθύνη της διάσωσης έχει η Ελλάδα. ΜΚΟ ενημέρωσε τις ιταλικές αρχές για το σκάφος και ο ιταλικός Θάλαμος Επιχειρήσεων επικοινώνησε με τον Ελληνικό Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού. Από την πρώτη στιγμή, με εντολή του Λιμενικού επικοινώνησαν με το αλιευτικό δύο παραπλέοντα εμπορικά πλοία. Στις συνομιλίες μέσω ασυρμάτου των πλοιάρχων με τους υπευθύνους του μοιραίου σκάφους, τους διακινητές, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες, και στην ερώτηση εάν χρειάζονταν βοήθεια, η απάντηση που έδωσαν επανειλημμένως ήταν η εξής:
«Δεν χρειαζόμαστε συνδρομή. Θέλουμε τρόφιμα, νερό και να πάμε στην Ιταλία. Τίποτε άλλο». Τα εμπορικά πλοία τους έδωσαν τρόφιμα και νερό και στη συνέχεια έφυγαν. Οι φωτογραφίες που έδωσε το Λιμενικό Σώμα στο φως της δημοσιότητας είναι γροθιά στο στομάχι. Εκατοντάδες άνδρες, χωρίς τετραγωνικό εκατοστό ελεύθερο, ο ένας επάνω στον άλλον, αποτυπώθηκαν στη φωτογραφία από το αεροσκάφος της FRONTEX λίγες ώρες πριν το σαπισμένο σκαρί του αλιευτικού αναποδογυρίσει και βυθιστεί. Στη θαλάσσια περιοχή πλησίασε και σαραντάμετρο πλωτό σκάφος του Λιμενικού μας Σώματος, το οποίο έθεσε το αλιευτικό υπό διακριτική παρακολούθηση, παρά τις σταθερές αρνήσεις των δουλεμπόρων για βοήθεια.