Νέο κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής ανοίγει η κεντρική τράπεζα της Κίνας
Η νέα απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας (PBOC) για μείωση του επιτοκίου αναφοράς της από το 2% στο 1,9% θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως «τονωτική ένεση» για την ευρύτερη οικονομία της χώρας, τη στιγμή που η ανάκαμψή της αποδείχθηκε μικρότερη του αναμενόμενου μετά από την άρση των lockdowns. H κίνηση αυτή, παράλληλα, θεωρείται ως προάγγελος περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης.
«Πρόκειται για την πρώτη μείωση των επιτοκίων από τον Αύγουστο του 2022 η οποία υποδεικνύει πως οι Κινέζοι ρυθμιστές έχουν στραφεί από τη στρατηγική του “βλέποντας και κάνοντας” σε αυτή των ενεργητικών, άμεσων αποφάσεων», τόνισαν οι αναλυτές της Citi, προσθέτοντας πως «η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, λόγω των αναμενόμενων αποφάσεων του πολιτμπιρό στην επόμενη συνεδρίασή του στο Πεκίνο».
Τα κρατικά ομόλογα Κίνας κατέγραψαν αύξηση μετά από την απόφαση της PBOC, ενώ η ισοτιμία του κινεζικού γουάν μειώθηκε σε χαμηλό από τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με το CNBC.
Δεδομένων των ισχνών μακροοικονομικών δεδομένων της Κίνας, οι αναλυτές της Citi αναμένουν πως «ο νέος κύκλος παροχής οικονομικών κινήτρων από την κεντρική τράπεζα της χώρας έχει, πια, ξεκινήσει».
Η έκδοση νέων τραπεζικών δανείων αυξήθηκε κατά 11,4% στα 1,36 τρισ. γουάν ($190 δισ.) τον Μάιο, χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις των αναλυτών, κάτι το οποίο αυξάνει τις εκτιμήσεις για την ανάγκη παροχής περαιτέρω οικονομικής στήριξης αφού η κινεζική οικονομία συνεχίζει να καταγράφει περιορισμένη βιομηχανική κερδοφορία και μειωμένες εξαγωγές.
Αναλυτές της Barclays προβλέπουν πως η Κίνα θα «εισέλθει σε ένα νέο κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής, μέσω μείωσης των επιτοκίων κάθε τρίμηνο μέχρι τις αρχές του 2024».
Παρόμοια είναι και η εκτίμηση της Goldman Sachs, όπου η ομάδα αναλυτών της Χούι Σαν υποστηρίζει πως η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα προχωρήσει σε λήψη πολλαπλών βημάτων χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής μέχρι και το δ’ τρίμηνο του 2023.
Όσο για το στέλεχος της Mizuho Bank, Βίσνου Βαράθαν, υποστηρίζει πως «οι πρόσφατες κινήσεις της PBOC δεν είναι αρκετές. Οι αγορές δεν έχουν εντυπωσιαστεί. Τα δεδομένα υποδεικνύουν ανησυχία από τον ιδιωτικό τομέα η οποία θα περιορίσει όποιες προσπάθειες παροχής κινήτρων». Ο Βαράθαν επισημαίνει πως η κεντρική τράπεζα της χώρας θα χρειαστεί να λάβει πολύ δραστικότερα μέτρα τα οποία, όμως, ενδέχεται να πλήξουν τη σταθερότητα της οικονομίας.
Παράλληλες είναι και οι απόψεις των αναλυτών της Societe Generale, σύμφωνα με τους οποίους «χρειάζεται περαιτέρω χαλάρωση. Παρ’ όλα αυτά, ο τρόπος χαλάρωσης τον οποίο προτιμούν, συνήθως, τα στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης ενδέχεται να μη βοηθήσει στη μείωση των πιέσεων των οποίων δέχεται η οικονομία της χώρας
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας