Policy Briefs

Μπορέλ: Ο διάλογος Βελιγραδίου – Πρίστινας απειλείται από τις εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο

Μπορέλ: Ο διάλογος Βελιγραδίου – Πρίστινας απειλείται από τις εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Χωρίς αποκλιμάκωση της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, δεν υπάρχει περιθώριο για τη συνέχιση της διαδικασίας διαλόγου με τη διευκόλυνση της ΕΕ μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Τα σχόλιά του έγιναν ως απάντηση σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο πέντε σημείων που έστειλε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι στον Μπορέλ  και άλλους δυτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Τουρκίας.Η Γερμανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, επίσης γνωστά ως χώρες QUINT, την Τρίτη (13 Ιουνίου).

«Δεν μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο στην εξομάλυνση των σχέσεων κατά τη διαχείριση της κρίσης. Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει πολλά στην τυποποίηση και θέλουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί», έγραφε η επιστολή του Μπορέλ προς τον Κούρτι.

Αυτή η ανταλλαγή επιστολών έρχεται μετά τις εντάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο μεταξύ της αλβανικής πλειοψηφίας και της σερβικής μειονότητας – ένα τμήμα του πλειοψηφικού πληθυσμού της χώρας στο βορρά και πιστό στο Βελιγράδι – έχουν κλιμακωθεί σε βία τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που ώθησε το ΝΑΤΟ να αναπτύξει επιπλέον 700 ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Πολυάριθμες συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα τραυματισμούς μεταξύ των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, επιθέσεις σε δημοσιογράφους και την αστυνομία και τραυματισμούς μεταξύ διαδηλωτών. Επιπλέον, αρκετοί Σέρβοι συνελήφθησαν, συμπεριλαμβανομένου ενός για φερόμενη οργάνωση επιθέσεων κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR).

Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απειλήσει με «αρνητικές συνέπειες» εάν δεν εκτονωθούν οι εντάσεις, και η κριτική έχει ασκηθεί περισσότερο στον Κούρτι παρά στον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον οποίο οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο θεωρούν de facto κυβερνήτη τους.

Αυτές οι συνέπειες περιλαμβάνουν κυρώσεις κατά του Κοσσυφοπεδίου, που κυμαίνονται από το πάγωμα των κονδυλίων και της βοήθειας της ΕΕ, τη μείωση των διπλωματικών συναντήσεων και την πιθανή διακοπή της εφαρμογής του ταξιδιού χωρίς βίζα για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου.

Η κλιμάκωση μεταξύ του Βελιγραδίου και της πρώην επαρχίας του, η οποία κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, έρχεται τρεις μήνες αφότου οι δυο τους συμφώνησαν να εφαρμόσουν μια συμφωνία που υποστηρίζεται από την ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Στην απαντητική επιστολή του, ο Μπορέλ ανέφερε ότι το σχέδιο του Κούρτι δεν περιέχει τα «βασικά στοιχεία που πυροδότησαν την τρέχουσα κρίση» και κάλεσε την Πρίστινα να λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα για να ηρεμήσει η κατάσταση, όπως απαιτείται.

Αυτά τα μέτρα θα περιλαμβάνουν την άμεση αναστολή των αστυνομικών επιχειρήσεων γύρω από δημοτικές εγκαταστάσεις στο βορρά, μια εναλλακτική τοποθεσία όπου θα εργάζονταν προσωρινά οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι και την προκήρυξη πρόωρων τοπικών εκλογών σε τέσσερις δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, στις οποίες θα εκπροσωπούνταν από τη σερβική κοινότητα. συμμετέχουν επίσης.

«Μόνο αφού εδραιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, μπορούμε να επικεντρωθούμε στην ομαλοποίηση μέσω της πλήρους εφαρμογής και από τα δύο μέρη της Συμφωνίας για την Πορεία προς την Τυποποίηση και το Παράρτημα Εφαρμογής», έγραψε ο Μπορέλ .

Τόνισε ότι οι εργασίες για την ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να ξεκινήσουν “χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση ή προϋποθέσεις”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments