Global News

Handelsblatt: Φράγμα Καχόβκα – Ένας μολυσμένος υδροφόρος ορίζοντας στη Μαύρη Θάλασσα

Handelsblatt: Φράγμα Καχόβκα – Ένας μολυσμένος υδροφόρος  ορίζοντας στη Μαύρη Θάλασσα

Πηγή Φωτογραφίας: U.S. Mission to the OSCE

Στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, οι κάτοικοι των ακτών φοβούνται την αναμενόμενη άφιξη ενός τεράστιου κύματος νερού μολυσμένου από τοξικά συντρίμμια από την Ουκρανία

Η ρήξη του φράγματος Καχόβκα όχι μόνο πλημμύρισε δεκάδες χωριά και πόλεις και στις δύο όχθες του Δνείπερου. Έχει επίσης απελευθερώσει εκατομμύρια τόνους νερού που ρέουν στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και τεράστια ποσότητα συντριμμιών, ιζημάτων, πετρελαίου και λάσπης μολυσμένης από φυτοφάρμακα. Ένα γιγάντιο κύμα ιζημάτων κατευθύνεται έτσι προς τις παρόχθιες χώρες και θα μπορούσε να τις επηρεάσει καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.

Ο Florin Timofte είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Ινστιτούτου Θαλάσσιας Έρευνας και Εκμετάλλευσης «Grigore Antipa»:

« Όταν αυτό το νερό φτάσει φορτωμένο με ιζήματα και θρεπτικά συστατικά, θα φτάσει στο βόρειο τμήμα της ακτής, στο στόμιο του Δούναβη», λέει. Τότε , όπως μπορούμε να δούμε και στην περίπτωση του Δούναβη, τα ιζήματα μεταφέρονται από τα ρεύματα προς τα νότια της ακτής. της ακτής. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά θα διεγείρουν τα φυτοπλαγκτονικά φύκια, θα προκαλέσουν ευτροφισμό, θα υπάρξει μείωση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, ίσως μείωση της αλατότητας. Θα έχουμε αδιαφανή νερά, πράσινα ή καφέ νερά, ανάλογα με το είδος που θα πολλαπλασιαστεί », εξηγεί ο ερευνητής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments