Κόσμος

DW: Η Ελλάδα προβαίνει σε συλλήψεις μετά το ναυάγιο

Ευμενές το δημοσίευμα της Deutsche Welle για τον τρόπο χειρισμού και αντιμετώπισης του μεταναστευτικού δυστυχήματος από τις ελληνικές αρχές.

Ευμενές το δημοσίευμα της Deutsche Welle για τον τρόπο χειρισμού και αντιμετώπισης του μεταναστευτικού δυστυχήματος από τις ελληνικές αρχές.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα τονίζει ότι, μετά το ατύχημα με πλοίο στα ανοιχτά της Ελλάδας, οι αρχές συνέλαβαν εννέα από τους επιζώντες, ενώ λέγεται ότι ενεργούσαν ως λαθρέμποροι.

Πιο αναλυτικά, στο δημοσίευμα στη γερμανική έκδοση της DW αναφέρονται τα ακόλουθα.

«Μια μέρα μετά την ανατροπή του προσφυγικού σκάφους, περίπου 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της ελληνικής χερσονήσου της Πελοποννήσου, δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα να μπορέσουμε να διασώσουμε κάποιους επιζώντες. Συνολικά, περισσότεροι από 500 μετανάστες μπορεί να πέθαναν στο δυστύχημα, δήλωσαν οι αρχές, επικαλούμενες συνεντεύξεις με επιζώντες και εκτιμήσεις για τη χωρητικότητα του σκάφους. Μόνο 104 άνθρωποι επέζησαν από το ατύχημα. Το Λιμενικό Σώμα έχει καταφέρει να ανακτήσει 78 νεκρούς μέχρι στιγμής. Ο σκουριασμένος κόφτης ψαρέματος μήκους 30 μέτρων φαίνεται να έχει παρασύρει μαζί του τα περισσότερα θύματα.

Ωστόσο, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν αγνοούμενους. Στην ιδιαίτερα βαθειά θαλάσσια περιοχή αναπτύσσονται δύο περιπολικά σκάφη, μια φρεγάτα του Λιμενικού, τρία ελικόπτερα και άλλα εννέα πλοία.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, οι περισσότεροι από τους επιβάτες στο υπερφορτωμένο, προβληματικό σκάφος προσφύγων προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Οι ανασυρθέντες νεκροί έχουν ήδη μεταφερθεί στην Αθήνα, όπου μεταξύ άλλων επιχειρείται η ταυτοποίηση των σορών με τη χρήση δειγμάτων DNA.

Κατά το ελληνικό κρατικό ραδιόφωνο, οι εννέα συλληφθέντες είναι Αιγύπτιοι πολίτες που κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, λαθρεμπόριο ανθρώπων και για το ίδιο το ναυάγιο. Σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές, μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο καπετάνιος του αλιευτικού. Λέγεται ότι ανήκουν στο κύκλωμα λαθρεμπορίου που κανόνισε το ταξίδι στη Μεσόγειο. Οι άνδρες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας. Αυτό θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει με τους φερόμενους λαθρέμπορους, είπε. Το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας διέταξε έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις αρχές, το αλιευτικό σκάφος ξεκίνησε από την Αίγυπτο πριν από λίγες ημέρες  , στη συνέχεια σταμάτησε στο Τομπρούκ της Λιβύης και παρέλαβε περισσότερους ανθρώπους εκεί. Στη συνέχεια, οι λαθρέμποροι χάραξαν πορεία για την Ιταλία. Οι πρόσφυγες φέρεται να πλήρωσαν στους διοργανωτές του σκάφους του ατυχήματος από 5.000 έως 6.000 ευρώ το άτομο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο