Κόντρα ξέσπασε την Παρασκευή ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία για τον τρόπο μεταρρύθμισης των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.
Αμφότερες οι χώρες λένε ότι έχουν την υποστήριξη πολλών άλλων κυβερνήσεων της ΕΕ σε μια διαμάχη που είναι απίθανο να επιλυθεί πριν από το τέλος του έτους.
Το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει ως στόχο να αποτρέψει τον υπερβολικό δανεισμό των χωρών της Ευρωζώνης, όμως η εκτίναξη του δημόσιου χρέους που προκλήθηκε από την πανδημία και αργότερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία επέβαλε την αναθεώρηση ολόκληρου του πλαισίου, καθώς οι παλιοί κανόνες καθίστανται μη ρεαλιστικοί.
Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται το αν θα πρέπει να υπάρχουν αριθμητικά σημεία αναφοράς και αυτόματοι κανόνες για όλους σχετικά με την ετήσια μείωση του χρέους ή αν κάθε χώρα θα πρέπει να διαπραγματεύεται ξεχωριστά τις περικοπές του χρέους της με την Κομισιόν.
«Υπάρχει ένα πραγματικό σημείο διαφωνίας: πρέπει να έχουμε, ναι ή όχι, αυτόματους και ομοιόμορφους κανόνες στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης; Η απάντησή μας είναι ξεκάθαρα: όχι», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ προσερχόμενος στις συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για το θέμα αυτό στο Λουξεμβούργο.
«Πιστεύουμε ότι αυτό θα ήταν ένα οικονομικό και πολιτικό λάθος. Προσπαθήσαμε στο παρελθόν να έχουμε αυτόματους και ομοιόμορφους κανόνες και αυτό οδήγησε σε ύφεση και οικονομικές δυσκολίες, οδήγησε σε απώλεια παραγωγής και ανάπτυξης στην Ευρώπη», δήλωσε ο Λε Μερ προσθέτοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών συμμερίζεται την άποψη της Γαλλίας.
Ο Γερμανός ομόλογός του Κρίστιαν Λίντνερ είχε την αντίθετη άποψη. «Κατά την άποψή μας, οι αυτόματοι κανόνες είναι πολύ εντάξει και χρειάζονται, χρειαζόμαστε ίση μεταχείριση, χρειαζόμαστε αριθμητικά σημεία αναφοράς και χρειαζόμαστε μια κοινή εγγύηση και όχι πολύ μεγάλο περιθώριο για την Επιτροπή να διαπραγματεύεται διμερώς με τα κράτη μέλη», σχολίασε.
«Δεν είμαστε μόνοι σε αυτή τη θέση, υπάρχουν πολλά κράτη μέλη που προτιμούν αριθμητικά σημεία αναφοράς», είπε, αναφερόμενος σε επιστολή που υπογράφουν 11 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, η οποία υποστηρίζει τη θέση του Βερολίνου.
Οι υφιστάμενοι κανόνες, οι οποίοι απαιτούν από τις κυβερνήσεις να μειώνουν το χρέος κάθε χρόνο κατά το 1/20 της υπέρβασης πάνω από το 60% του ΑΕΠ, αναστέλλονται τώρα μέχρι το τέλος του έτους, αλλά θα τεθούν και πάλι σε ισχύ από το 2024, εκτός εάν συμφωνηθούν νέοι μέχρι τότε.
«Επιθυμούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης μέχρι το τέλος του 2023 (…) Προτιμώ να κοιτάζω αυτά που μας ενώνουν ως Ευρωπαίους παρά αυτά που μας χωρίζουν», δήλωσε ο Λε Μαίρ.