Η Δημοσκόπηση της Opinion Poll για το TheTOC δείχνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι μια μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας που θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Η τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll για το TheToC, καθώς απομένουν λιγότερες από 10 ημέρες από τις κάλπες, δείχνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι μια μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που ενδεχομένως να δει τα ποσοστά της να έχουν και περαιτέρω αύξηση και θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερο κόμμα και διασφαλίζει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διεκδικούσε και το ΠΑΣΟΚ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε να παρουσιάσει μείωση των ποσοστών του, είτε μια μικρή άνοδο. Το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να αυξήσει αξιόλογα τα ποσοστά του και ίσως να έχει και μείωση.
Η σύνθεση της νέας Βουλής θα είναι πιθανώς 7κομματική, δηλαδή μπαίνουν στη Βουλή και η Πλεύση Ελευθερίας και το κόμμα Νίκη, χωρίς να αποκλείεται να είναι και 8κομματική, δηλαδή να καταφέρει και το ΜέΡΑ25 τελικά, να περάσει το όριο του 3%. Αλλά δεν αποκλείονται και εκπλήξεις, καθώς στον χώρο των μικρών κομμάτων το ένα κόμμα διεκδικεί τις ψήφους του άλλου και η δεξαμενή είναι περιορισμένη. Δηλαδή, μπορεί να δούμε αύξηση των ποσοστών της Νίκης σε βάρος του Βελόπουλου ή το αντίθετο και στο τέλος να μείνει ο ένας από τους δύο ή ακόμα και τα δύο κόμματα έξω από το Κοινοβούλιο.
Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 37,7%, ΣΥΡΙΖΑ 18,4%, ΠΑΣΟΚ 10%, ΚΚΕ 6,8%, Ελληνική Λύση 3,8%, Πλεύση Ελευθερίας 3,6%, Νίκη 3% και ΜέΡΑ25 2,5%. Στην έρευνα, επαναλαμβάνουμε, για πρώτη φορά εμφανίζεται και το κόμμα Σπαρτιάτες (1,3%) που στηρίζει ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης.
Στην εκτίμηση ψήφου, φαίνεται ότι η ΝΔ κρατάει και αυξάνει τις δυνάμεις της ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Έτσι, συγκεντρώνει το 41,4% (είχε 40,7% στις εκλογές της 21ης Μαΐου), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει δημοσκοπική επίδοση 20,2% (20,07%). Επομένως, η μεταξύ τους διαφορά πάει στο 21,2%.
Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά: ΠΑΣΟΚ 11% (11,45%), ΚΚΕ 7,5% (7,2%), Ελληνική Λύση 4,1% (4,45%) και ακολουθούν Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη, που με αντίστοιχα ποσοστά 3,9% και 3,3% μπαίνουν σε αυτήν τη φάση στη Βουλή. Έτσι, εμφανίζεται η εικόνα μίας επτακομματικής Βουλής, αφού το ΜέΡΑ25 με επίδοση 2,8% φαίνεται να μην εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή. Για πρώτη φορά εμφανίζονται οι Σπαρτιάτες με 1,5%, ενώ ένα 4,3% δηλώνει άλλο κόμμα.Με βάση τη μέση τιμή για τις εκλογικές επιδόσεις των κομμάτων, η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει άνετη αυτοδυναμία στη Βουλή με 163 έδρες. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται στους 55 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει 30 έδρες, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 20 βουλευτές, η Ελληνική Λύση με 12 εκπροσώπους, η Πλεύση Ελευθερίας με 11 (πιστούς στη Ζωή Κωνσταντοπούλου…) βουλευτές και η Νίκη με 9.
Οι νεοδημοκράτες -όπως αναμένεται- δηλώνουν απόλυτα βέβαιοι για την ψήφο τους, όπως όμως και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και δύσκολα βγαίνει συμπέρασμα, ίσως υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, στο δείγμα της έρευνας τουλάχιστον, που το ξανασκέφτονται.
Το 92,4% των ερωτηθέντων συμμετείχαν στις τελευταίες εκλογές και το 93,7% δηλώνει ότι θα συμμετέχει ή μάλλον θα συμμετέχει. Δεν εμφανίζεται δηλαδή κάποιο στοιχείο που να αναδεικνύει μια διάθεση τουλάχιστον αύξησης της αποχής.
Αυτοί που είναι απόλυτα αποφασισμένοι να επιστρέψουν στις κάλπες είναι οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. Λίγο χαμηλότερα είναι τα ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα χαμηλότερα στο ΠΑΣΟΚ.
Το 83,7% δηλώνει πολύ και αρκετά βέβαιο για την επιλογή της ψήφου του στις πρώτες εκλογές.
Το μεγαλύτερο ποσοστό βεβαιότητας εμφανίζεται στη ΝΔ με 94% και ακολουθούν Ελληνική Λύση με 92,1%, ΚΚΕ με 90,3%, ΣΥΡΙΖΑ με 90,7% και ΠΑΣΟΚ με 85,9%, που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό.
Πάντως, αν συνδυάσουμε το γεγονός ότι υπάρχει μια μικρή ομάδα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που το σκέφτονται τι θα ψηφίσουν πλέον σε αυτές τις εκλογές, ότι παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό βεβαιότητας για συμμετοχή στις εκλογές της 25ης Μαΐου και ότι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αβεβαιότητας για την επιλογή της ψήφου στον πρώτο γύρο -για το αν ψήφισαν σωστά δηλαδή- ίσως βγαίνει ένα συμπέρασμα. Ότι υπάρχουν ορισμένοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που ίσως μετακινηθούν…
Το 38,6% των ψηφοφόρων προτιμά για Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 18,4% τον κανένα και τον Αλ. Τσίπρα το 14,4%. Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά προτιμήσεων: Ν. Ανδρουλάκης 5,4%, Δ. Κουτσούμπας 3,9%, Ζωή Κωνσταντοπούλου 3,8%, Κυρ. Βελόπουλος 3,7%.
Όσον αφορά τη δεύτερη θέση, οι ψηφοφόροι στη μεγάλη τους πλειοψηφία θεωρούν ότι θα αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 16% που βλέπει να ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ. Το ποσοστό όμως είναι αλήθεια δεν απέχει πολύ από το ποσοστό των ψηφοφόρων του Κινήματος…
Όταν η ερώτηση διατυπώνεται διαφορετικά, δηλαδή ποιο κόμμα θα θέλατε να αναδειχθεί δεύτερο, τα ποσοστά αλλάζουν. Περνάει μπροστά το ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά δεν υπάρχει μυστήριο. Το ΠΑΣΟΚ για αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγουν φυσικά οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, το προτιμούν όμως και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς ως πιο θεσμική δύναμη. Καθόλου παράδοξο ότι και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ προτιμούν το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τι θα συμβεί με τον Αλέξη Τσίπρα σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και οι έρευνες και ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει και πάλι πανηγυρικά τις εκλογές; Πρέπει ή όχι να παραιτηθεί; Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 50,2%, λέει ναι, όχι λέει το 33,8%.
Καθόλου παράδοξο, όλοι οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων θέλουν παραίτηση Αλέξη Τσίπρα, όχι όμως λέει η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις το 23,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ λένε ναι ή μάλλον ναι στην παραίτηση Τσίπρα.
Είναι επικίνδυνη μια “παντοδυναμία” του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αυτοδύναμη κυβέρνηση και ισχυρή πλειοψηφία; Ναι λέει το 52,6%.
Η απαίτηση των ψηφοφόρων να λήξει η εκλογική εκκρεμότητα, φαίνεται και από τις απαντήσεις στην επόμενη ερώτηση. Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών; Η σταθερή κυβέρνηση απαντούν οι ψηφοφόροι.
Η αγωνία για πολιτική σταθερότητα, αποδεικνύεται και από τις απαντήσεις στην ερώτηση τι θα κρίνει την ψήφο των ψηφοφόρων. Η απάντηση για σταθερότητα έχει περίπου τα ίδια ποσοστά με την οικονομία, αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό 22,4% -περίπου το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ- που θεωρούν ότι αυτό που τους οδηγεί στις κάλπες είναι η ανάγκη για αλλαγή πολιτικής.
Τέλος, επειδή πολύς λόγος έγινε προεκλογικά για τα φορολογικά, ας δούμε και τις απαντήσεις στην ερώτηση ποιο κόμμα έχει τις πιο σωστές και δίκαιες θέσεις για την οικονομία και τους φόρους. Η πλειοψηφία λέει η Νέα Δημοκρατία, που έχει επενδύσει στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη μείωση των φόρων, ενώ το ποσοστό εκείνων που επιλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αρκετά κάτω από το εκλογικό ποσοστό του κόμματος ακόμα και στις προηγούμενες εκλογές.