Σβήνουν οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων από το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με τα σωστικά μέσα παρόλα αυτά να συνεχίζουν να δίνουν μάχη για τον εντοπισμό και του παραμικρού ίχνους ζωής.
Στην Καλαμάτα, συνεχίζουν να συρρέουν συγγενείς των επιβαινόντων στο αλιευτικό σκάφος με τις σκηνές να είναι σπαρακτικές. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν σημερα σε δομή στη Μαλακάσα ενώ αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες εναι οι 9 Αιγύπτιοι συλληφθέντες. Με τη συνδρομή ελικοπτέρου περιπολικά της ακτοφυλακής και η φρεγάτα Κανάρης μαζί με παραπλέοντα σκάφη σαρώνουν με όλα τα μέσα τη θάλασσα τρεις μέρες μετά την τραγωδία. Αντίστοιχες εικόνες δημοσίευσε το δίκτυο BBC τραβηγμένες από παραπλέον κρουαζιερόπλοιο.
Ο ρόλος των 9 συλληφθέντων Οι έρευνες ωστόσο συνεχίζονται και σε επίπεδο ευθυνών. Τα στελέχη του Λιμενικού κατέληξαν μετά από μια μακρά διαδικασία στους εννέα άνδρες που φέρονται ως μέλη του δουλεμπορικού κυκλώματος. Οι άνδρες ηλικίας από 20 έως 40 ετών φτάνουν στο δικαστικό μέγαρο Καλαμάτας. Οι αρχές οδηγήθηκαν στα ίχνη τους μετά από καταθέσεις διασωθέντων.
Μεταφέρθηκαν από το κεντρικό λιμεναρχείο Καλαμάτας προς την Εισαγγελεία Πρωτοδικών, προκειμένου να τους απαγγελθούν βαριές κατηγορίες για πρόκληση ναυαγίου και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.
Ομολόγησε ότι είναι διακινητής, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ένας εκ των εννέα Αιγυπτίων συλληφθέντων για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου.
Περιέγραψε μάλιστα τι προηγήθηκε του απόπλου από την Αίγυπτο και τι ακολούθησε επάνω στο αλιευτικό μέχρι τη στιγμή της βύθισης του σκάφους. Αντίθετα, οι υπόλοιποι αρνούνται ότι είναι μέλη του κυκλώματος διακίνησης, και επιμένουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη με την υπόθεση.Στα κρατητήρια του Λιμεναρχείου Καλαμάτας θα παραμείνουν έως τη Δευτέρα οι 8 από τους 9 κατηγορούμενους διακινητές. Ο 9ος νοσηλεύεται, φρουρούμενος. Είναι όλοι τους Αιγύπτιοι, από 20 έως 40 ετών. Αντιμετωπίζουν ανάμεσα σε άλλα, τα κακουργήματα της πρόκλησης ναυαγίου και της εγκληματικής οργάνωσης. Πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν τη Δευτέρα.
Ο Σκάι αναφέρει ποιος ήταν ο ρόλος τους πάνω στο αλιευτικό κατα την διάρκεια του ταξιδιου πρός την Ιταλία:
Ο καπετάνιος που σύμφωνα με πληροφορίες είναι νεκρός, βρισκόταν καθόλη την διάρκεια του ταξιδιού στην καμπίνα του σαπιοκάραβου. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο μηχανικός του πλοίου αλλά και ο βοηθός του καπετάνιου, ο άνδρας που έδινε τις εντολές στους 7 μπράβους του κυκλώματος, τους ανθρώπους που με αυτοσχέδια καμουτσίκια φτιαγμένα από τα σχοινιά του πλοίου επέβαλαν με βασανιστήρια την τάξη πάνω στο πλοίο.
Τρεις ώρες νωρίτερα απο την βύθιση του σκάφους το περιπολικό του Λιμενικού προσέγγισε κι έδεσε έναν μικρό καβο στο αλιευτικό προκειμένου να διαπιστώσει την κατασταση πάνω στο πλοίο. Αυτή η διαδικασία διήρκησε λιγα λεπτα και αφου οι μετανάστες έλυσαν τον κάβο το περιπολικό απομακρύνθηκε και παρακολουθουσε απο κοντινη αποσταση.
Οι 8 αρνούνται τις κατηγορίες εκτός από έναν που φέρεται να έχει ομολογήσει. Είπε ότι είναι ένα απλό μέλος της οργάνωσης και δέχτηκε να πληρωθεί προκειμένου να μεταφέρει το πλοιάριο από τις ακτές της Λιβύης στην Ιταλία και πρόσθεσε πως το πλοίο είχε φύγει από την Αίγυπτο άδειο και ταξίδεψε μέχρι το Τομπρούκ όπου πήρε τους εκατοντάδες μετανάστες.
Έρευνες για παρακλάδια σε Αίγυπτο, Λιβύη και Ιταλία – Συνδρομή της Europol ζήτησε η Ελλάδα Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι διακινητές δεν ήταν άγνωστοι στις Αρχές όπως εκτιμούν τα στελέχη της Ασφάλειας του Λιμενικού. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι τους τελευταίους 2 μήνες ευθύνονται για 18 παρόμοια δρομολόγια αλιευτικών σκαφών σαν αυτό που βυθίστηκε από τις ακτές τις Λιβύης προς τις ακτές τις Ιταλίας. Παράλληλα υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν απολήξεις στην Αίγυπτο, την Λιβύη και την Ιταλία. Για τον λόγο αυτό οι ελληνικές Αρχές απευθύνθηκαν στις Ευρωπαική Αστυνομική Υπηρεσία Europol προκειμένου να πραγματοποιηθεί έρευνα σε ευρωπαικό επίπεδο και να μπορέσουν να οδηγηθούν στα ίχνη των εγκεφάλων του συγκεκριμένου κυκλώματος, που θησαυρίζει σε βάρος ζωών, αν υπολογίστεί ότι από τον καθένα από τους διακινούμενους στην συγκεκριμένη περίπτωση είχε εισπραχθεί το ποσό των 6.500 δολαρίων.