Global News

BBC News: Νέα κλιμάκωση στη διένεξη Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου

BBC News: Νέα κλιμάκωση στη διένεξη Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μετά τη σύλληψη τριών Κοσοβάρων αστυνομικών από τη σερβική αστυνομία, η κυβέρνηση στην Πρίστινα κάνει λόγω για απαγωγή. Ορισμένοι φοβούνται πως πρόκειται για το προοίμιο μίας μεγαλύτερης σύγκρουσης.

Μετά τη σύλληψη τριών Κοσοβάρων αστυνομικών από τη σερβική αστυνομία, η κυβέρνηση στην Πρίστινα κάνει λόγω για απαγωγή. Ορισμένοι φοβούνται πως πρόκειται για το προοίμιο μίας μεγαλύτερης σύγκρουσης.

Η διένεξη στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έφτασε σε νέο επίπεδο κλιμάκωσης: ειδικές μονάδες της σερβικής αστυνομίας συνέλαβαν τρεις Κοσοβάρους αστυνομικούς. Η σερβική αστυνομία ισχυρίζεται ότι οι τρεις αξιωματικοί εισήλθαν παράνομα σε σερβικό έδαφος και συνελήφθησαν εκεί.

Τα μέσα ενημέρωσης του Βελιγραδίου δημοσίευσαν βίντεο και φωτογραφίες που έδειχναν τους τρεις Κοσοβάρους αστυνομικούς πεσμένους στο έδαφος, με δεμένα μάτια και χειροπέδες, ενώ δίπλα τους βρίσκονταν αυτόματα πυροβόλα όπλα και εξοπλισμός ασυρμάτου και πλοήγησης. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας για το Κοσσυφοπέδιο της σερβικής κυβέρνησης, Πέταρ Πέτκοβιτς, αποκάλεσε τους τρεις αστυνομικούς «τρομοκρατική συμμορία».

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι κατηγόρησε τη Σερβία για απαγωγή και αρνήθηκε ότι οι Κοσοβάροι αστυνομικοί είχαν εισέλθει στη σερβική επικράτεια. Αντιθέτως, η σερβική αστυνομία είχε εισέλθει στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και είχε απαγάγει τους αξιωματικούς. «Πρόκειται για επιθετική ενέργεια και αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση», δήλωσε ο Κούρτι.

Με τη σύλληψη των τριών αστυνομικών, η αντιπαράθεση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, η οποία διαρκεί εδώ και εβδομάδες, κορυφώνεται. Οι τελευταίες εντάσεις προκλήθηκαν από τις τοπικές εκλογές που μποικόταραν οι Σέρβοι κάτοικοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.  Η κυβέρνηση στην Πρίστινα διέταξε στη συνέχεια τους Αλβανούς δημάρχους να αναλάβουν καθήκοντα. Στις κοινότητες του βορείου Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες κατοικούνται σχεδόν αποκλειστικά από Σέρβους, αυτό προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις με ορισμένα βίαια επεισόδια. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι διαμαρτυρίες κατευθύνονται από το Βελιγράδι με εντολή του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Μεταξύ άλλων, πολλοί στρατιώτες της δύναμης προστασίας του ΝΑΤΟ για το Κοσσυφοπέδιο KFOR τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Μία ημέρα πριν από τη σύλληψη των τριών αστυνομικών, η κοσοβάρικη αστυνομία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο είχε συλλάβει έναν άνδρα με το όνομα Μίλουν Μιλένκοβιτς. Ο Μιλένκοβιτς είναι ο ηγέτης της λεγόμενης πολιτοφυλακής που επιτέθηκε κατά των στρατευμάτων της KFOR στα τέλη Μαΐου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments