Independent: COP28. Διαπραγματεύσεις χωρίς πραγματική πρόοδο
Πηγή Φωτογραφίας: Rula Roulhana/Reuters
Στη Βόννη της Γερμανίας, εκπρόσωποι από 200 χώρες ολοκληρώνουν περισσότερες από δέκα ημέρες συζητήσεων για τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Για περισσότερες από δέκα ημέρες, οι εργασίες επικεντρώθηκαν στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής: δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, βοήθεια για την προσαρμογή, δημιουργία ταμείου για τη χρηματοδότηση των «απωλειών και ζημιών» των φτωχότερων χωρών. Μια συνάντηση πριν από την COP28 έχει προγραμματιστεί για το Ντουμπάι στο τέλος του έτους. Όπως πάντα, οι προσδοκίες κατά τη διάρκεια αυτού του είδους των συναντήσεων είναι πάντα υψηλές και συχνά τελειώνουν με ένα μάλλον ανάμεικτο συναίσθημα.
Ακόμη και πριν από την έναρξη των εργασιών στη Βόννη, ο Simon Stiell, ο εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, είχε δώσει τον τόνο σε μια συνέντευξη.
«Οι προσδοκίες είναι υψηλές, οι προκλήσεις δεν είναι λιγότερες. Αυτή θα είναι μια πολύ δύσκολη COP. Η γεωπολιτική κατάσταση πέρυσι ήταν δύσκολη. Φέτος έγινε ακόμη πιο δύσκολη. Αλλά παραμένω αισιόδοξος».
Ο Simon Stiell το αναγνωρίζει αυτό: ο κόσμος πρέπει να καταργήσει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα εάν θέλει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη. Όμως το θέμα παραμένει λεπτό.
Το ζήτημα της χρήσης ορυκτών καυσίμων από την ανθρωπότητα όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο… οι κύριες αιτίες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης στη Βόννη.
Σύμφωνα με την ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία συμμετείχε στις συζητήσεις, η συνέχιση της εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων ισοδυναμεί με «καταδίκη σε θάνατο» ολόκληρων τμημάτων του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο. Προέτρεψε τις αρχές να λάβουν πιο φιλόδοξα μέτρα.
Για μια άλλη ακτιβίστρια, τη Νιγηριανή Adenike Oladosu, η διάσκεψη της Βόννης δεν ανταποκρίθηκε στην πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης, ειδικά στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως η Νιγηρία.
Σύμφωνα με αυτήν, «αντί να επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα που καταστρέφουν ολόκληρες εκτάσεις γης στις χώρες του Νότου, οι χώρες του Βορρά θα πρέπει να χρηματοδοτούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Αυτό το θέμα της χρηματοδότησης παραμένει ευαίσθητο.
Μετά από περισσότερο από μια τεταμένη εβδομάδα και μια ταραχώδη ολομέλεια, οι εργασίες για τη μείωση των εκπομπών υποβιβάστηκαν σε ένα άτυπο έγγραφο, το οποίο θα μπορούσε ακόμα να χρησιμοποιηθεί στην COP28.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας