Κόσμος

Ο Πούτιν απειλεί να απαλλοτριώσει τις δυτικές περιουσίες

Μιλώντας στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε τις νέες συνεργασίες με «φιλικές» χώρες.

Ένα νέο διάταγμα του Κρεμλίνου καθιστά την έξοδο από τη Ρωσία ακόμη πιο περίπλοκη και δαπανηρή για τις εταιρείες που αναχωρούν. Μιλώντας στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε τις νέες συνεργασίες με «φιλικές» χώρες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κραδαίνει μια νέα, οικονομική, απειλή, κατά των Δυτικών, ως πιθανή απάντηση στις επόμενες ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις.

Ο δικτάτορας του Κρεμλίνου υπέγραψε νέο διάταγμα, το οποίο απαιτεί οι εταιρείες που αναλαμβάνουν δυτικά περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία να ανήκουν εξ ολοκλήρου σε υπηκόους. Αυτό αποκλείει ξένους μετόχους, ειδικά από «μη φιλικές» χώρες, δηλαδή αυτούς που έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας από την έναρξη της στρατιωτικής της επίθεσης στην Ουκρανία.

Εκ των πραγμάτων, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη πιο δραστικά μέτρα, όπως η απαλλοτρίωση και η κρατικοποίηση ξένων εταιρειών. Το ρωσικό κράτος θα μπορούσε να αποκτήσει το δικαίωμα να αποκτήσει ένα δυτικό περιουσιακό στοιχείο στη Ρωσία με έκπτωση προκειμένου να το μεταπωλήσει με κέρδος. Είναι επίσης ένας τρόπος ενίσχυσης του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος, λόγω των στρατιωτικών δαπανών, είναι πλέον ελλειμματικός.

Αυτές οι απειλές περιπλέκουν περαιτέρω τις διαδικασίες εξόδου από τη Ρωσία για ομάδες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα.  Ειδικότερα, οι αρχές θα έχουν το βλέμμα τους σε εταιρείες που, κατά την άποψή τους, δεν έχουν συμμορφωθεί με ορισμένους κανόνες. Πολύ υποκειμενική, αυτή η αξιολόγηση θα στόχευε κυρίως αυτούς που έχουν σταματήσει να πληρώνουν μισθούς.

Σε δεκαέξι μήνες στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, δεν είναι η πρώτη φορά που το Κρεμλίνο εγείρει αυτές τις απειλές απαλλοτρίωσης της περιουσίας που κατέχουν ξένοι. Έχει ήδη θέσει υπό έλεγχο τους δυτικούς ενεργειακούς ομίλους, τη φινλανδική Fortum και τη γερμανική Uniper.

Και οι δύο ήταν παρόντες στη Ρωσία για περισσότερα από εξήντα χρόνια και είχαν 7.000 υπαλλήλους εκεί στην αρχή της σύγκρουσης, με συνολικά 12 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Επί μήνες προσπαθούσαν να αποσυρθούν από τη Ρωσία. Χωρίς να ελπίζει ότι θα μπορέσει να πουλήσει τη θυγατρική της, η Uniper εκτίμησε ακόμη και τα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία σε ένα συμβολικό ευρώ. Φοβήθηκαν ότι θα απαλλοτριωθούν.

«Στην πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος απαλλοτριώσεων. Απλώς γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο να φύγεις από τη χώρα. Και ακριβότερα…», υποστηρίζει Ευρωπαίος επιχειρηματίας που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις εταιρειών για την αποχώρηση. «Για να φύγουμε από τη Ρωσία, τα εμπόδια που επιβάλλονται στους δυτικούς ομίλους είναι όλο και πιο πολλά και οι εκπτώσεις που επιβάλλονται όλο και πιο υψηλές.

Η παραμικρή μεταβίβαση δραστηριοτήτων πρέπει να λάβει την έγκριση της ειδικής επιτροπής που έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση, με μείωση που έχει πάει από 20-30% σε περισσότερο από 50% στην αξία των περιουσιακών στοιχείων σε ένα χρόνο»

«Η Ρωσία δεν διώχνει κανέναν από τη ρωσική αγορά. Αντίθετα…», επέμεινε όμως την Παρασκευή ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, πρώην «ρωσικό Νταβός», που μετατράπηκε φέτος σε εκδήλωση μεταξύ «φιλικών» χωρών. «Δεν κινούμαστε προς την αυτοαπομόνωση», τόνισε.

Δίπλα στον επικεφαλής του Κρεμλίνου ήταν ο πρόεδρος της Αλγερίας Abdelmadjid Tebboune. Στο περιθώριο του φόρουμ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε επίσης με τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν, τον ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Είναι, ωστόσο, οι μόνοι σημαντικοί πολιτικοί ηγέτες που έχουν έρθει στην Αγία Πετρούπολη.

Στο βήμα, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου καλωσόρισε αυτές τις νέες ξένες συνεργασίες αλλά και τη δημιουργία νέων ρωσικών εταιρειών που θα αντικαταστήσουν τους Δυτικούς. «Η στρατηγική μας απέναντι στις κυρώσεις λειτούργησε», είπε ενθουσιασμένος, υπενθυμίζοντας στους Δυτικούς ότι «ο πληθωρισμός στη Ρωσία είναι χαμηλότερος από ό,τι στη Δύση» και ότι το ποσοστό ανεργίας φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο