Προσφυγικό: 110 εκατομμύρια άνθρωποι τελούν υπό διωγμό
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Σουδάν, Ουκρανία, Αφγανιστάν: Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων και προσφύγων παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά δέκα εκατομμύρια. Τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν λόγο για πολύ κρίσιμη κατάσταση, που απαιτεί επιδέξιους χειρισμούς.
Ο αριθμός των ανθρώπων που διαφεύγουν από τη βία, τον πόλεμο και τις διώξεις έχει φτάσει σε νέο υψηλό. Περίπου 110 εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν αυτήν τη στιγμή τον κόσμο, τα δύο τρίτα των οποίων στις χώρες καταγωγής τους, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη. Τον περασμένο Ιούνιο υπήρχαν περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, έκανε λόγο για «σοκαριστικούς» αριθμούς. «Είναι ένα κατηγορητήριο για την κατάσταση του κόσμου μας», είπε. Δικαιολόγησε την περαιτέρω αύξηση των κινήσεων προσφύγων κατά το τρέχον έτος με τις νέες συγκρούσεις, ειδικά στο Σουδάν. «Αυτοί οι αριθμοί μας δείχνουν ότι κάποιοι άνθρωποι ξεκινούν τις συγκρούσεις πολύ γρήγορα και είναι πολύ αργοί ως προς το να βρουν λύσεις».
Ο Γκράντι εξέφρασε φόβους ότι η τρέχουσα κρίση στο Σουδάν θα μπορούσε να επιδεινωθεί. Από τα μέσα Απριλίου, υπήρξε μια σκληρή μάχη εξουσίας μεταξύ των στρατευμάτων του de facto προέδρου Abdel Fattah al-Burhan και του προηγούμενου αναπληρωτή του Mohammed Hamdan Daglo στη βορειοανατολική αφρικανική χώρα. Σύμφωνα με τον Grandi, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν εξακολουθούν να βρίσκουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Αλλά τα ανατολικά της χώρας είναι γνωστό ότι είναι το έδαφος των λαθρεμπόρων ανθρώπων. Εάν ο νόμος και η τάξη δεν αποκατασταθούν σύντομα στο Σουδάν, αυτοί οι λαθρέμποροι θα μπορούσαν να βάλουν τους Σουδανούς στις οδούς διαφυγής προς τη Λιβύη και πέρα από αυτήν, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ. Πολλά προσφυγικά σκάφη ξεκίνησαν για την Ευρώπη από τη μεσογειακή χώρα της Λιβύης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από την έναρξη της βίας στο Σουδάν.
Ο Grandi επαίνεσε επίσης τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου στην Ε.Ε. Στο μέλλον, η ΕΕ θέλει να κρατήσει τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν από μια χώρα που θεωρείται σχετικά ασφαλής σε κέντρο υποδοχής μετά τη διέλευση των συνόρων. Μετά από γρήγορη εξέταση των αιτήσεων, όσες απορρίπτονται θα πρέπει να αποστέλλονται αμέσως πίσω. Δεν είναι όλα τέλεια, αλλά τουλάχιστον η ΕΕ έχει συμφωνήσει σε κάτι, είπε ο Grandi. Και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ξεκάθαρα ότι οι αιτούντες άσυλο δεν πρέπει να μπαίνουν στη φυλακή. Η αίτηση για άσυλο δεν είναι έγκλημα».
Η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για το 2022, που παρουσιάστηκε την ίδια στιγμή στη Γενεύη, δείχνει ότι ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος στην Ουκρανία ήταν η κύρια αιτία νέων εκτοπισμών το περασμένο έτος. Ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία αυξήθηκε από 27.300 στο τέλος του 2021 σε 5,7 εκατομμύρια στο τέλος του 2022. Τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν λόγο για το ταχύτερο κύμα μετανάστευσης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν ήταν επίσης 5,7 εκατομμύρια στο τέλος του 2022.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στα τέλη του 2022 η Τουρκία φιλοξένησε τους περισσότερους ανθρώπους που διέφυγαν, με 3,6 εκατομμύρια. Πίσω ήταν το Ιράν με 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονταν από το Αφγανιστάν. Η Κολομβία κατέλαβε την τρίτη θέση με 2,5 εκατομμύρια, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, η οποία πήρε 2,1 εκατομμύρια παιδιά, γυναίκες και άνδρες. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι φτωχότερες χώρες δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας