ΕΕ: Τα υψηλά επιτόκια αλλάζουν τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Αλλαγές στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να προτείνει την ερχόμενη Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να στηρίξει την Ουκρανία τα επόμενα χρόνια και να αντιμετωπίσει το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του κοινού χρέους.
Φέτος, η ΕΕ παρέχει 18 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία, αλλά θέλει να βρει μια σταθερή, πιο μακροπρόθεσμη λύση, ώστε το Κίεβο να έχει βεβαιότητα χρηματοδότησης καθώς αντιμετωπίζει τη ρωσική εισβολή.
«Η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει στην Ουκρανία βιώσιμη και προβλέψιμη οικονομική υποστήριξη μετά το 2023 για να διατηρήσει τόσο τη μακροοικονομική σταθερότητα όσο και την ανασυγκρότηση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ορισμένοι αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι το επιπλέον περιθώριο στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την Ουκρανία θα μπορούσε να είναι περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, αθροιστικά σε περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια ευρώ από το επόμενο έτος έως το 2027.
Νέες πηγές εσόδων Όπως αναφέρει το Reuters, αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι η αναθεώρηση πιθανότατα θα περιλαμβάνει επίσης μια πρόταση για μια νέα πηγή εσόδων για τον προϋπολογισμό, που συνδέεται με τα εταιρικά κέρδη, η οποία στην ορολογία της ΕΕ ονομάζεται «ίδιοι πόροι».
Τα ταμεία της ΕΕ χρειάζονται νέα χρήματα λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, που ανεβάζουν απότομα το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για τα 800 δισεκατομμύρια ευρώ που η κυβέρνηση της ΕΕ θα δανειστεί από κοινού και θα δαπανήσει μέχρι το 2026.
Το σχέδιο των 800 δισ., που ονομάζεται Next Generation EU, είναι να κάνει την οικονομία πιο πράσινη και πιο προσαρμοσμένη στην ψηφιακή εποχή και όταν συμφωνήθηκε το σχέδιο τον Δεκέμβριο του 2020, οι προσδοκίες για την αποπληρωμή του χρέους ήταν 15 δισ. ευρώ ετησίως.
Την εποχή εκείνη τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν αρνητικά και έκτοτε έχουν αυξηθεί στο 3,5% και είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται για να αποτρέψουν τον υψηλό πληθωρισμό.
Διπλάσιο χρέος «Η αύξηση των επιτοκίων έχει κάνει το κόστος του χρέους διπλάσιο από αυτό που αρχικά προβλεπόταν και θα μπορούσε να φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοζέ Μανουέλ Φερνάντες, που συμμετέχει στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ.
«Χρειάζεται επειγόντως μια φιλόδοξη αναθεώρηση για την αντιμετώπιση της αύξησης των επιτοκίων, μαζί με ένα νέο πακέτο ιδίων πόρων», είπε ο Φερνάντες.
«Αν δεν έχουμε νέους ίδιους πόρους, από το 2027 και μετά, θα πρέπει να περικόπτουμε τον προϋπολογισμό της ΕΕ κάθε χρόνο για να αποπληρώσουμε το χρέος ή τα κράτη μέλη θα πρέπει να αυξήσουν σημαντικά τις συνεισφορές τους», πρόσθεσε.
Αντιδρούν Γερμανία και Ολλανδία Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Ολλανδίας απέκλεισαν την Παρασκευή το ενδεχόμενο να συνεισφέρουν περισσότερα στα ταμεία της ΕΕ, λέγοντας ότι για να διευθετηθούν οι πληρωμές υψηλότερων τόκων, η Επιτροπή θα πρέπει να κάνει αποταμιεύσεις από αλλού, όπως έκαναν οι εθνικές κυβερνήσεις.
Η ώθηση για εξυγίανση των εθνικών δημόσιων οικονομικών μετά την πλούσια στήριξη στις οικονομίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της κρίσης του κόστους ζωής θα επηρεάσει επίσης μια άλλη ιδέα που διατύπωσε η Επιτροπή πέρυσι: τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Κυριαρχίας.
Το ταμείο, το μέγεθος του οποίου δεν προσδιορίστηκε ποτέ, επρόκειτο να ενισχύσει τις στρατηγικές επενδύσεις της Ευρώπης σε βασικούς τομείς υψηλής τεχνολογίας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το μπλοκ, ώστε να ανταγωνιστεί καλύτερα την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα νέα χρήματα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας είναι πιθανό να μετονομαστεί, είπαν αξιωματούχοι, και να λάβει τη χρηματοδότησή του μετακινώντας χρήματα από υπάρχοντα προγράμματα όπως το InvestEU, το Horizon Europe και το Ταμείο Καινοτομίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας