Πολιτική

Δημοσκοπήσεις: Άνετο προβάδισμα ΝΔ με άνοιγμα της ψαλίδας

Δημοσκοπήσεις: Άνετο προβάδισμα ΝΔ με άνοιγμα της ψαλίδας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Άνετη αυτοδυναμία δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις για τη Νέα Δημοκρατία, με τον τελικό αριθμό των εδρών να εξαρτάται και από τον αριθμό των πολιτικών κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή.

Άνετη αυτοδυναμία δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις για τη Νέα Δημοκρατία, με τον τελικό αριθμό των εδρών να εξαρτάται και από τον αριθμό των πολιτικών κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η ψαλίδα μεταξύ της ΝΔ και του Σύριζα όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά δείχνει σημάδια ανοίγματος, ωστόσο θολό παραμένει το τοπίο στα μικρότερα κόμματα, καθώς υπάρχουν αξιόλογες μετακινήσεις ψηφοφόρων.

Οι περισσότερες μετρήσεις δείχνουν επτακομματική Βουλή και ποσοστά «καύσωνα», δηλαδή, πάνω από 40%, για τη Νέα Δημοκρατία, που φαίνεται να εξασφαλίζει 160 με 163 βουλευτές. Πάντως, ακόμη και αν η επόμενη Βουλή είναι οκτακομματική, όπως φάνηκε σε δημοσκόπηση της Metron Analysis, και πάλι προκύπτει ασφαλής αυτοδυναμία με 157 βουλευτές.

Ουσιαστικά, σε όλες τις μετρήσεις είναι εμφανές πως η Νέα Δημοκρατία διατηρεί τον «αέρα» που είχε στις εκλογές του Μαΐου. Είναι χαρακτηριστικό πως η ΝΔ, σύμφωνα με την Pulse, είναι στο 39% στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων και σύμφωνα με την Metron Analysis, στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία φτάνει το 40,3% και καταλαμβάνει 157 έδρες σε περίπτωση οκτακομματικής Βουλής.

Άλλωστε, κρίσιμος παράγοντας για τις έδρες δεν είναι μόνο το «γαλάζιο» ποσοστό, αλλά και το πόσα κόμματα, τελικά, θα μπουν στη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, τόσο ευκολότερη είναι η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα, αλλά ισχύει και το αντίστροφο.

Ανάλογη εικόνα για τα υψηλά «γαλάζια» ποσοστά έδιναν και οι μετρήσει που είχαν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο δεκαήμερο. Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τη Marc, στην εκτίμηση ψήφου είναι από 39% έως 43,4% (και 161 έδρες), σύμφωνα με την MRB στην αναγωγή επί του συνόλου κινείται από 39,2% έως 43,2% (και 161 βουλευτές), και σύμφωνα με την GPO στην εκτίμηση ψήφου είναι στο 43,9% (και 160 έδρες).

Στην Πειραιώς βλέπουν πως η ψαλίδα με τον Σύριζα δεν κλείνει και αναμένουν double score και στις κάλπες του Ιουνίου. Μάλιστα, μία σειρά δημοσκοπήσεων δείχνουν πως μπορεί να διευρυνθεί περαιτέρω η διαφορά, ανάλογα και με τη συσπείρωση που θα υπάρξει στους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων.

Πιο ειδικά, ο Σύριζα, σύμφωνα με την Pulse, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων λαμβάνει 18%, σύμφωνα με την Alco στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων συγκεντρώνει 18,2%, και σύμφωνα με τη Marc στην εκτίμηση είναι από 18% έως 21,6%. Επίσης, σύμφωνα με την Metron Analysis στην εκτίμηση ψήφου είναι στο 19,2% (51 βουλευτές), και σύμφωνα με την MRΒ στην αναγωγή επί του συνόλου κινείται από 18% έως 22% (και 54 βουλευτές).

Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, φαίνεται, ανάλογα με τη δημοσκόπηση, πως μπορεί να εκλέξει από 29 έως 33 βουλευτές, ενώ το ΚΚΕ πιθανότατα θα κυμανθεί ανάμεσα σε 18 με 20 βουλευτές. Να προστεθεί πως στα ποσοστά τεσσάρων κομμάτων – δηλαδή της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης, της Πλεύσης Ελευθερίας και του Μέρα25 – είναι εμφανές πως υπάρχει έντονη μεταβλητότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments