Κόσμος

Η ΕΕ θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις στο Κοσσυφοπέδιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προετοιμάσει αρχικά μέτρα, όπως κυρώσεις κατά του Κοσσυφοπεδίου, λόγω της αγνόησης των αιτημάτων για άμεσες ενέργειες από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου για μείωση της έντασης στο βορρά, με βάση διπλωματικές πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προετοιμάσει αρχικά μέτρα, όπως κυρώσεις κατά του Κοσσυφοπεδίου, λόγω της αγνόησης των αιτημάτων για άμεσες ενέργειες από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου για μείωση της έντασης στο βορρά, με βάση διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με αυτά τα μέτρα, οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν την αναστολή των προσκλήσεων για συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου σε εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και διμερείς επισκέψεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες μέλη. Θα υπάρξουν συναντήσεις μόνο όταν χρειαστεί να πραγματοποιηθούν για να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της κρίσης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και στα βήματα για την εξεύρεση λύσης.

Η άλλη κύρωση αναμένεται να περιλαμβάνει την κοινή εργασία των ομάδων που υπάρχουν μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της ΕΕ, οι οποίες δημιουργήθηκαν με βάση τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (ΣΣΣ).

Ήδη έχει διακοπεί η συνεδρίαση υποεπιτροπής, αυτή για το εμπόριο, τη βιομηχανία, τα τελωνεία και τους φόρους, που επρόκειτο να γίνει στις 8 Ιουνίου, αλλά δεν έγινε. Η επόμενη συνεδρίαση, που αναμένεται να διακοπεί, είναι αυτή στις 21 και 22 Ιουνίου, της υποεπιτροπής για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια.

Θα υπάρξουν επίσης οικονομικές συνέπειες για το Κοσσυφοπέδιο. Προβλέπεται σημαντική αναστολή της χρηματοδότησης από την ΕΕ πολλών έργων για τα οποία το Κοσσυφοπέδιο έχει υποβάλει προτάσεις στο πλαίσιο του Επενδυτικού Ταμείου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η ΕΕ, ως κύρωση κατά του Κοσσυφοπεδίου, έχει σχεδιάσει να μειώσει το επίπεδο της δημόσιας παρουσίας σε κοινές εξελίξεις και εκδηλώσεις όπου συμμετέχουν μέλη της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου. Το μέτρο αυτό αναμένεται να περιλαμβάνει συναντήσεις στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η δέσμευση με τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου σε όλους αυτούς τους τομείς θα επανέλθει σε κανονικό επίπεδο μόλις η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου λάβει μέτρα που αναμένει η ΕΕ στο πλαίσιο του διαλόγου, τα οποία έχουν εκφραστεί σε πολλές δημόσιες δηλώσεις. Καταρχήν υπάρχουν αιτήματα για αποχώρηση των ειδικών αστυνομικών μονάδων από τα δημοτικά κτίρια στα βόρεια και προκήρυξη νέων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Διαφορετικά, οι εντάσεις στο βορρά έχουν αυξηθεί από τις 26 Μαΐου, όταν η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου βοήθησε τους Αλβανούς δημάρχους των δήμων Zveçan, Zubin Potok και Leposaviq να εγκατασταθούν στις δημοτικές εγκαταστάσεις, παρά την αντίσταση των κατοίκων της περιοχής.

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν στις 29 Μαΐου, όταν ντόπιοι Σέρβοι συγκρούστηκαν με στρατιώτες της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, KFOR. Από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι και από τις δύο πλευρές.

Αυτοί οι δήμαρχοι εξελέγησαν στις 23 Απριλίου, ψήφοι που μποϊκοτάρονταν από τα τοπικά σερβικά κόμματα και πληθυσμό.

Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν στον Κούρτι τρία αιτήματα: ηρεμία της κατάστασης στο βορρά, διεξαγωγή νέων εκλογών στους τέσσερις δήμους του βορρά και επιστροφή στον διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας.

Όμως, ο Κούρτι παρουσίασε ένα σχέδιο πέντε σημείων.

Ωστόσο, η ΕΕ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να μειώσει την ένταση στο βορρά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακύρωσαν επίσης τη συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στις στρατιωτικές ασκήσεις Defender Europe 23, αποκαλώντας αυτό το πρώτο μέτρο ως τιμωρητικό έναντι του Κοσσυφοπεδίου για μη ικανοποίηση των αιτημάτων της διεθνούς κοινότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο